Hotels zijn vies van vis uit de tsunami-gebieden

Veel dure hotels in Aziatische hoofdsteden hebben de aanvoer van vis gestopt uit door de tsunami getroffen gebieden. Ze zijn bang dat de klanten hun eetlust verliezen bij het idee dat die vis zich misschien heeft volgevreten met het vlees van de slachtoffers van de ramp. Ze betrekken hun vis voorlopig uit Australië en van eilanden in de Grote Oceaan.

De eerste reactie van het hotel Mandarin Oriental in Jakarta na de zeebeving was geld inzamelen voor de slachtoffers, zegt manager Markus Schneider. Maar al snel verlegde de aandacht zich naar de visgerechten op de menu's van de drie restaurants. ,,We zijn meteen naar onze leveranciers gestapt om er zeker van te zijn dat we geen vis meer kregen van Sumatra'', zegt Schneider. Tot op dat moment kwamen de garnalen in de Italiaanse risotto van Sumatra, net zoals de inktvis en de zeebaarsfilet. Sumatra werd het zwaarst getroffen door de zeebeving die aan meer dan 220.000 mensen het leven heeft gekost.

,,We wilden niet dat klanten zich zorgen zouden maken'', zegt Schneider. ,,Er is niks ergers dan een zieke klant.'' Hij vertelt dat de vestiging van het hotel in de Thaise hoofdstad Bangkok soortgelijke voorzorgsmaatregelen getroffen heeft.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) zeggen dat er geen enkele reden is om bang te zijn dat vis uit de door de tsunami getroffen gebieden zich aan de lijken van slachtoffers heeft te goed gedaan. ,,Die mythe doet overal de ronde'', zegt een woordvoerder van de WHO. ,,Het eten van vis uit de betrokken gebieden levert geen enkel risico voor de gezondheid op.''