Bush belooft einde tirannie

President George W. Bush heeft de wereld een einde aan de tirannie beloofd. In een verstrekkende toespraak ter gelegenheid van het begin van zijn tweede ambtstermijn, betoogde hij dat alleen vrijheid in andere landen de vrijheid van de Verenigde Staten kan garanderen.

De 58-jarige president legde gisteren op de trappen van het Capitool de ambtseed af ten overstaan van de president van het Amerikaanse Hooggerechtshof, William Rehnquist. ,,Generaties lang hebben wij de noodzaak van zelfbestuur verkondigd'', betoogde Bush. ,,Het bevorderen van dat ideaal heeft onze natie doen ontstaan.'' Zonder Afghanistan of Irak te noemen plaatste hij de huidige gewapende conflicten in de traditie van Amerika's belangeloze overzeese inzet. Hij wees er op dat Amerikanen niet proberen hun levensstijl op te leggen aan landen die zij helpen op de weg naar vrijheid.

Het is ook eigenbelang dat de regering-Bush nu doet besluiten die vrijheid elders na te streven. ,,De gebeurtenissen en ons gezond verstand brengen ons tot één conclusie: het voortbestaan van de vrijheid in ons land is in toenemende mate afhankelijk van het succes van de vrijheid in andere landen.''

De Europese bondgenoten werden niet expliciet genoemd. Wel verzekerde president Bush dat ,,hun vriendschap op prijs wordt gesteld, wij rekenen op uw raad en wij zijn afhankelijk van uw hulp''.

Eedaflegging, toespraak en de rijtoer en parade erna werden afgewikkeld in een door veiligheidsmaatregelen gedomineerde omgeving. De sinds de aanslagen van 11 september 2001 gebruikelijke controles op wapens werden langs de hele route tussen Capitool en Witte Huis uitgevoerd.

Pas in de extra beveiligde zone rond het Witte Huis stapte president Bush uit zijn auto en liep de laatste paar honderd meter. Toen was hij buiten het bereik van de demonstranten die alleen in toegewezen vakken werden getolereerd. Het protest concentreerde zich op de oorlog in Irak en de Republikeinse standpunten tegen homo's.

HOOFDARTIKELEN: pagina 7

www.nrc.nl: toespraak Bush