Zonnekinderen

Het Noord Nederlands Toneel herneemt Maxim Gorki's komedie Zonnekinderen. Honderd jaar geleden schreef de revolutionaire Rus het stuk Zonnekinderen, waarin hij de chemische wetenschap als model beschouwt voor verbetering van de mensheid. Een sociaal ideaal met een literair wetenschappelijke uitwerking. Professor Protassov (Loek Peters) trekt zich terug in zijn geheime laboratorium. Zijn wereldbeschouwing is naïef: voor hem zijn alle mensen zonnekinderen want alles wat bestaat, bestaat dankzij zonlicht. Hij is desperaat op zoek naar die ene gouden stof die de mensen gelukkig maakt. Alle mensen rondom hem gaan langzaam te gronde, maar onze professor is er blind voor. Molenwiekend met zijn armen, jubelend roept hij in het rond dat geluk slechts een chemische factor is. Zijn chemie bezit natuurlijk een hoog symbolisch gehalte: niets minder dan zonlicht wil hij omtoveren tot een geluksstof. In de regie van Koos Terpstra is Zonnekinderen een prachtig voorbeeld van gestileerd toneel, waarin de acteurs de vertolkers zijn van heftige emoties, grootse gedachten en soms platvloerse overwegingen. Zonnekinderen is een wrange komedie. Het tempo van het spel ligt ongemeen hoog, alsof de metronoom is doorgeslagen. De rust en verstilling die professor Protassov zoekt, wordt door het spel vakkundig de nek omgedraaid.

20-22 jan Groningen, Stadsschouwburg. 25 jan Den Haag, Kon Schouwburg. 26 jan Breda, Chassé. 27 jan Eindhoven, Stadsschouwburg. Tournee t/m 31 maart. Inl 050-3113399 of www.nnt.nl