Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Voorkeur Regio

PURMEREND

Jan de Haan

Kunstenaar Jan de Haan (Edam, 1946) staat bekend om zijn etsen die hij maakt volgens een eeuwenoude, tijdrovende techniek. Aan sommige etsen werkt hij zelfs meer dan twee jaar. In plaats van een etsnaald gebruikt De Haan zeer fijn asfaltpoeder dat op de zinkplaat wordt gestrooid en met een penseeltje wordt verspreid. Als de plaat boven een vlam wordt gehouden hecht het poeder zich, en ontstaan de abstracte voorstellingen.

Etsen van Jan de Haan, t/m 20 febr in Museum Waterland, Kaasmarkt 16, Purmerend. Di t/m zo 12-17u. Inl 0299-422605, www.museumwaterland.nl

UTRECHT

Elvis Costello

Niet de symfonische balletmuziek van het ambitieuze klassieke album Il Sogno op Deutsche Grammophon, maar de countryrock van Elvis Costello's laatste cd The Delivery Man staat centraal bij zijn concert met begeleidingsgroep The Imposters. Het titelnummer werd geïnspireerd door een lied dat Costello ooit voor Johnny Cash schreef en met de muziek wil de bebrilde Brit terug naar de wortels van de Amerikaanse country, rock'n'roll en rhythm & blues uit New Orleans. Costello zou Costello niet zijn als hij daar geen bijtende, slimme teksten bij had verzonnen, hetgeen het tijdschrift No Depression er niet van weerhield om The Delivery Man tot een van de 50 beste country-albums van het afgelopen jaar uit te roepen.

24 jan Vredenburg, Utrecht. Inl 030-2314544.

Bach/Pergolesi

Het Radio Kamerorkest brengt in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg olv Frans Brüggen wereldse en komische stukken van Bach en Pergolesi. Van Bach klinkt de Bauern-Kantate en van Pergelesi de korte opera La serva padrona, toen en nu nog steeds hartveroverend repertoire. Solisten zijn de sopraan Johanette Zomer en de bas Harry Peeters.

Radio Kamerorkest: 23 jan 15u; inleiding door Paul Korenhof 14u15. Res 030-2314544.

In de serie zaterdagse concerten in de Domkerk klinken 22 januari 15u30 drie concerten voor twee klavecimbels van Bach: BWV 1060, 1061 en 1062, gespeeld door David en Jan Jansen en enkele strijkers. Toegang: naar draagkracht.

Theo Van Gogh 06/05

In het Louis Hartlooper Complex wordt maandag 06/05 vertoond, de laatste film van vermoorde cineast Theo van Gogh. De thriller over de moord op Pim Fortuyn was eerder kortstondig te zien op internet, maar dit is de eerste keer dat hij op het grote doek wordt vertoond. Na afloop vindt een debat plaats met producent Gijs van de Westelaken, schrijver Thomas Ross, cameraman Thomas Kist en acteurs Peer Mascini en Cahit Ölmez.

24 jan. 19u Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Inl 030-2320452 of www.louishartloopercomplex.nl.

Pipelines

Theatergroep 't Barre Land vertoont in eigen huis Pipelines A Construction, een performance van Jan Ritsema en Bojana Cvejic. Om minder afhankelijk te worden van olie uit het Midden-Oosten richten vooral de Amerikanen en de Russen zich op de Kaspische Zee. De enorme olie- en gasvelden zetten de landen daar onder druk. En wat doet Europa? En wat doen wij? Zelf pijpleidingen worden: een netwerk van verbonden buizen, dwars door territoria en culturen heen? Met danseres Mette Ingvartsen en acteur Dirk Roofthooft.

22-23 jan, Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Veeartsenijterrein, achter Biltstraat 166. Inl. 030-2316142 of www.barreland.nl.

Lezing

Op 25 jan (20u) organiseert Tumult onder de titel Status voorbij. Hedendaags hedonisme deel 3 een debat over statussymbolen. Olv Suzanne Weusten discussiëren: Justien Marseille, Pieter Pekelharing, Bas Haring en Yves Gijrath. Louis Hartlooper Complex. Tolsteegbrug 1. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

HAARLEM

Expositie

Kunstenaarsinitiatief Nieuwe Vide presenteert morgen de publicatie VANSTUK///OFFTRACK, een boek – met dvd – dat tevens als tentoonstelling fungeert. Aan de catalogus werkten 27 kunstenaars mee, onder wie Dan Geesin, Alex Vermeulen, Martha Colburn, Joost Pollmann en Rachel de Boer. De meesten van hen maakten voor de gelegenheid nieuw werk.

VANSTUK///OFFTRACK. Boekpresentatie 21 jan 20u, expositie t/m 6 febr Nieuwe Vide, Minckelersweg 6, Haarlem. Do t/m zo 14u30-16u30. Inl 023-5451583.

Jan Montyn

SBK Kunstcentrum Haarlem heeft een expositie samengesteld met werk van de onlangs tachtig jaar geworden kunstenaar Jan Montyn. De nadruk ligt op het grafische werk, met etsen en tekeningen uit de vroege jaren, die hij in Marokko en in de Sahara maakte.

Jan Montyn, het grafische werk. T/m 7 jan in SBK Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem. Di t/m vr 11-17u, do 19-21u, za 9-17u. Inl 023-5327895.

Na de dood

De Toneelschuur brengt een nieuw toneelstuk van Esther Gerritsen, De dag en de nacht en de dag na de dood. Het is science fiction over rouwverwerking. De zuster van een superheld is overleden. De superbroer, de echtgenoot en de zoon hebben niet zoveel met elkaar. Het enige dat ze delen is hun liefde voor degene die er niet meer is. Toch zullen ze samen de rouw doormoeten. Alexandra Koch regisseert en Ko van den Bosch speelt mee.

20-29 jan Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910.