The Aviator

Het stormachtige leven van multimiljonair, vliegtuigbouwer, testpiloot, filmproducent, regisseur en kluizenaar Howard Hughes lag domweg te wachten op een verfilming en de filmliefhebber mag zich gelukkig prijzen dat Martin Scorsese het project heeft opgepakt. Hij zette zijn nieuwe lievelingsacteur Leonardo DiCaprio (ook al in Gangs of New York) in de hoofdrol en maakte een meesterlijk spektakel waarin de opkomst en ondergang van Hughes parallel loopt met de geschiedenis van Amerika, van droom naar verloren onschuld. Naast DiCaprio schitteren Jude Law als Errol Flynn en Cate Blanchett, Kate Beckinsale en zangeresje Gwen Stefani fataal en verleidelijk als respectievelijk Katherine Hepburn, Ava Gardner en Jean Harlow, vrouwen die Hughes als actrice ontdekte en het hof maakte. Toen Hughes eerste film, Hell's Angels (1930) verscheen, bestond de geluidsfilm nog maar een paar jaar. De film had zijn eerste kinderziekten overwonnen, maar was nog onbevangen genoeg om een medium van onbegrensde mogelijkheden te zijn. De parallellen met de luchtvaart, die zich in eenzelfde stadium van ontwikkeling bevond, zijn evident.

Regie: Martin Scorsese. Met: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, Jude Law. In: 74 bioscopen.