Schiphol: 675 man gepakt voor mensensmokkel

De koninklijke marechaussee op Schiphol heeft de afgelopen vijf jaar 675 werknemers van bedrijven op de luchthaven aangehouden voor mensensmokkel.

Het gaat daarbij onder andere om personeel van schoonmaakbedrijven, luchtvaartmaatschappijen, taxfree-shops en medewerkers in het bagageruim onder de luchthaven.

Volgens de marechaussee is niet aan te geven hoeveel illegalen zij hebben geholpen Nederland binnen te komen, maar mogelijk gaat het om enkele duizenden.

De personeelsleden die zich bezighielden met de mensensmokkel waren in het bezit van een Schipholpas. Met dat pasje, dat het personeel op de luchthaven krijgt na een screening door de marechaussee, kunnen medewerkers van het openbare gedeelte naar het beveiligde gebied van Schiphol gaan. De opgepakte verdachten probeerden veelal met die pasjes illegalen via personeelsingangen naar het openbare deel van Schiphol te loodsen.

Van de 60.000 werknemers op Schiphol hebben er ongeveer 30.000 een Schipholpas. Daarbij gaat het overwegend om werknemers die achter de douane werken, zoals in de taxfreewinkels, op het platform, in de hangars, in de bagageruimte of op de pieren. De overige medewerkers werken in bedrijven die niet tot het beschermde gebied achter de douane worden gerekend. De luchthaven telt circa zeshonderd bedrijven.

Criminele organisaties blijken werknemers op Schiphol te ronselen en betalen hun zo'n drieduizend tot vijfduizend euro per gesmokkelde illegaal. De marechaussee is sinds 1994 met speciale teams actief om mensensmokkel op Schiphol op te sporen. In totaal ruim vijftig leden van het zogeheten Sluisteam en het Team Migratiecriminaliteit zijn daar dagelijks mee bezig.

Het officiële aantal gevallen van mensensmokkel op de luchthaven is al jarenlang stabiel, op circa 160 per jaar. Een woordvoerder van Schiphol zei vanochtend met de overheid te willen bekijken hoe de beveiliging op de luchthaven kan worden verbeterd. Schiphol is sinds ruim een jaar bezig de toegangspasjes voor enkele tienduizenden medewerkers te vervangen door irispasjes, waarbij de gegevens van de oog-iris zijn vastgelegd. Deze pasjes zijn niet overdraagbaar.

SMOKKELpagina 2