Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Om naar uit te kijken

DE LAATSTE DANS VAN TRUUS BRONKHORST

Exit

Staatssecretaris Medy van der Laan heeft twee weken geleden de danswereld een gevoelige slag toegebracht door de subsidie van Truus Bronkhorst te beëindigen. De choreografe en haar partner Marien Jongewaard willen graag in stijl vertrekken en maken een feestelijke afscheidsvoorstelling: Exit. Iedereen is mooi gekleed en elkaar welgezind. In de euforie van het feest staat er plotseling een paard op de gang. Na een gedanste vrouwensolo in combinatie met een film van paardendressuur volgt een naspel van melancholie.

Première Haarlem, Toneelschuur. Tournee t/m 21 april. Inl 023-5173910

of www.truus-bronkhorst.com.

TELEVISIE

Desperate Housewives

Het leven kan hard zijn voor huisvrouwen, zelfs in een prachtige buitenwijk. Zo hard en uitzichtloos dat je er wanhopig van wordt, zoals Mary Alice Young die aan het begin van de serie Desperate Housewives een revolver tegen haar hoofd houdt en schiet. Het leven van haar vier buurvrouwen gaat door. We zien hun strijd met kinderen en echtgenoten, hun pogingen om carrières op te pakken en de verleidingen van gespierde tuinmannen. Soap, tragiek en humor wisselen elkaar af. Dode Mary Alice ziet het aan en geeft commentaar.

Vanaf vrijdag 21 jan wekelijks op VRT1, 21u55 uur. Vanaf maart ook op Net5.

LITERATUUR

Winternachten

Vanavond begint het Internationaal Literatuurfestival Winternachten in Den Haag met een besloten programma. Vrijdag opent Willem Jan Otten met een lezing over beeldcultuur, waarna onder meer Elif Shafak, Hagar Peeters en Simon Vinkenoog optreden. De zaterdag staat in het teken van woorden en beelden uit Suriname, Curacao en Zuid-Afrika, met optreden van Clark Accord en Tijs Goldschmidt.

Winternachten. Vr 21 en za 22 jan. Haags Filmhuis en Theater a/h Spui. www.winternachten.nl

BEELDENDE KUNST

Berlinde De Bruyckere

De Belgische kunstenaar Berlinde De Bruyckere (1964) maakt beelden van mensen en dieren die zich kenmerken door een grote lichamelijkheid. Bekend zijn vooral haar levensgrote modellen van paardenlijven, die ze met echte paardenhuiden omspant. De beesten liggen zielloos op schragen.

Berlinde De Bruyckere. 22 jan t/m 29 mei De Pont, Wilhelminapark 1, Tilburg. Inl 013–5438300.

MUZIEK

Jérusalem

De Zaterdag Matinee in het Amsterdamse Concertgebouw brengt van Verdi de opera Jérusalem, de Franse bewerking van I Lombardi alla prima crociata (De Lombardijnen op de eerste kruistocht), waarbij de muziek iets werd aangepast en de Lombardijnen zijn verwisseld met Fransen uit Toulouse. De sopraan Nelly Miricioiù zingt Hélène, de tenor Julian Gavin is Gaston.

Jérusalem. 22 jan Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345; Radio 4: 22 jan 13u; 25 jan 20u.

THEATER

Kasimir en Karoline Theatergroep Els Inc. brengt Kasimir en Karoline (1932) van Ödön von Horváth, een hartverscheurend volksdrama op een kermis, over een liefde die maar niet wil bloeien, tegen de achtergrond van een lelijke wereld. Regisseur Arie de Mol zet 21 Schiedamse figuranten en veel zang en dans in.

Première 27 jan Schiedam, Theater a/d Schie. Tournee t/m 2 april. Inl 010 - 4731543 of www.elsinc.nl.