Justitie eist zestien jaar in zaak-Soares

Justitie in Rotterdam heeft gisteren voor de rechtbank zestien jaar celstraf geëist tegen de 29-jarige Gerald H. Hij wordt ervan verdacht op 1 februari 2003 de 13-jarige Sedar Soares te hebben doodgeschoten.

Volgens justitie schoot H. die avond om tien uur gericht op een groepje jongens dat vanaf het parkeerdek van het Rotterdamse metrostation Slinge sneeuwballen gooide. Daarbij zou de rode Honda Civic van H. zijn geraakt.

Getuigen zeggen dat H. daarop uit zijn auto stapte, zijn armen op het dak van de Honda Civic legde en schoot. Op Sedar Soares na doken de jongens op het parkeerdek weg achter een muurtje. Sedar Soares werd in het hoofd geraakt en overleed later in het ziekenhuis. De op Curaçao geboren H. werd vorig jaar april op Schiphol aangehouden toen hij probeerde cocaïne te smokkelen. Daarna werd hij ook gearresteerd voor de zaak-Soares.

Gerald H. is een bekende in de wijk Pendrecht, waar het metrostation Slinge zich bevindt. Uit angst voor represailles duurde het lang voordat zich getuigen van de schietpartij meldden. Pas nadat H. was vastgezet kwamen er meer getuigenissen los. Sommige daarvan bevatten tegenstrijdigheden.

Gerald H. heeft altijd gezegd dat hij niets met de schietpartij te maken heeft. Maar hij heeft verschillende verklaringen afgelegd over waar hij die avond was. De dood van de 13-jarige havo-scholier Sedar Soares leidde twee jaar geleden tot veel commotie in de buurt. De advocaat van H. acht doodslag niet bewezen. Hij eist vrijspraak, behalve voor de invoer van drugs. De uitspraak is op 2 februari.