Iedereen viert jubileum Beatrix

Het zilveren regeringsjubileum van koningin Beatrix zal dit jaar voor, door en met alle Nederlanders worden gevierd. Het jubileum zal een feestelijk en een inhoudelijk karakter krijgen.

Dat zei de voorzitter Timmerman-Buck van het Nationaal Comité Zilveren Regeringsjubileum koningin Beatrix vandaag bij de presentatie van het programma waarvan de kosten volgens haar ver onder de gereserveerde 9,5 miljoen euro zullen uitkomen.

Timmerman-Buck zei dat koningin Beatrix erover verheugd was dat de festiviteiten voor een zo breed mogelijk deel van de bevolking worden georganiseerd. De samenstelling van het programma is ook in samenspraak met grote groepen burgers en maatschappelijke organisaties gegaan, aldus Timmerman-Buck, de voorzitter van de Eerste Kamer.

Naast een groot aantal feestelijkheden ter waardering voor de wijze waarop Beatrix haar ambt vervult – zoals een feest op 29 april op de Dam in Amsterdam – zal ook worden stilgestaan bij de verscheidenheid van Nederland en zal worden geprobeerd de kennis van het staatsbestel te vergroten. Daartoe verschijnt in september een boekje dat enkele euro's zal gaan kosten en dat op vmbo-niveau beschrijft hoe de democratie, het koningschap en het Nederlanderschap werken.

Eind september zal op een wetenschappelijk jubileumcongres in Groningen op academisch niveau aandacht worden besteed aan `De Nederlandse constitutionele monarchie in een veranderend Europa'.

De koningin zal tussen mei en november alle twaalf provincies bezoeken, te beginnen in Groningen op 12 mei, alsmede de andere delen van het koninkrijk: de Nederlandse Antillen en Aruba. Zo bezoekt zij de Koninkrijksspelen in juli op Curaçao.

Als blijvend aandenken aan het regeringsjubileum zal in de Nieuwe Kerk in Amsterdam een gebrandschilderd raam worden geplaatst met als thema `De tuin van het lezen'. Kunstenaar Marc Mulders maakt het raam. Ook worden er speciale munten, postzegels en `Nationale Eurosets' gemaakt wegens het jubileum.