Het beeld

En daar gaan we weer. Dankzij de rentree van Ayaan Hirsi Ali heeft de terughoudendheid van de televisie ten aanzien van de dode in de Derde Oosterparkstraat precies een dag geduurd. We kunnen de komende weken een nieuwe vloedgolf verwachten van stille tochten, waxinelichtjes, steunbetuigingen aan de automobiliste, gesluierde klaagvrouwen, bedreigingen over en weer en stuntelige persconferenties. Waarom is het OM niet zo verstandig geweest om de eerste persberichten een dag eerder te laten ondersneeuwen in de dinsdaghype?

De televisie moet het nieuws brengen, daar heb je immers een vrije pers voor. Toch is het interessant de samenstelling van het NOS Journaal van acht uur gisteravond eens te analyseren.

Van de elf onderwerpen zou je zeven kunnen beschouwen als direct gerelateerd aan ernstige geweldpleging, waarvan twee tot drie nader te onderzoeken incidenten in oorlogstijd, althans: gewapende vrede. Na de beslissing van justitie om de vrouw die Ali el B. aanreed (zoals RTL Nieuws het slachtoffer noemt, ter onderscheiding van een bekende rapper) van doodslag te verdenken, volgden: de eis tegen de Rotterdamse crimineel die een sneeuwballende jongen zou hebben doodgeschoten; het doden door een van onze jongens in al-Muthanna van een Irakees die een stopbevel negeerde; foto's van misdragingen van Britse militairen in Irak; de veroordeling van de man die ex-Journaalredacteur Harmen Roeland halfblind sloeg op de IJpont; en – grensgevalletje – de nasleep van de laatste Palestijnse zelfmoordaanval aan de grens van Gaza. De teneur van dat bericht was positief (,,president Abbas overtuigt premier Sharon van zijn goede bedoelingen''), maar in het aansluitende Netwerk (NCRV) zagen we een gekochte reportage met gedetailleerde Hamas-beelden van de zelfmoordenaar, zijn laatste avondmaal en de explosie.

De overige onderwerpen van het achtuurjournaal gingen over iets anders dan opzettelijk doden: aantal slachtoffers van de zeebeving gestegen tot 226.000, orgaandonorregeling blijft ongewijzigd en Derk Sauer verkoopt zijn Russische uitgeefbelangen voor 146 miljoen euro. Het bulletin werd afgerond met een lange reportage over het bestrijden van de verkoop van `verdovende middelen' in Heerlen. Een verslaggeefster reisde een nacht mee met de onderbemande regiopolitie Limburg-Zuid.

En dan bleef het opzienbarendste misdaadnieuws nog liggen tot het late bulletin. Opnieuw ziet het ernaar uit dat door de vondst van een vier jaar oud stoffelijk overschot de vasthoudende misdaadverslaggever Peter R. de Vries een langlopende zaak oplost, van een verdwenen Filippijnse bruid in Nuenen. Net als in Putten, Schiedam en Baarn krijgt hij gelijk.

Imiteert de publieke omroep het succes van de commerciëlen? Ben je gek! Het late RTL Nieuws had maar drie gewelditems, naast zeven onderwerpen, zoals condoomgebruik in Spanje, de hadj en `Centraal Plan Bureau meldt dalende criminaliteitscijfers'. Plant het CPB dat? Het was een vreemd bericht, maar wel precies wat we wilden horen.

    • Hans Beerekamp