Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Droog-design

In 1993 begonnen Renny Ramakers en Gijs Bakker onder de naam Droog Design met de selectie van producten voor de jaarlijkse meubelbeurs in Milaan. Inmiddels telt het designplatform 160 producten van bijna 80 ontwerpers. Of alle Droog-producten over honderd jaar nog overeind zullen staan, kan niemand voorspellen, maar ontwerpers als Marcel Wanders, Jurgen Bey, Tejo Remy, Richard Hutten en Hella Jongerius hebben sterke oeuvres opgebouwd. Ramakers en Bakker gaan zeker de designgeschiedenis in. Simply Droog toont de rijke oogst van hun jarenlange speurtocht. De producten zijn verdeeld over zes fictieve woonruimtes, ingedeeld op thema. De contouren van de ruimtes zijn met zwart plakband op de vloer aangegeven. Eenvoud, hergebruik, tactiliteit, ervaring, het onvermijdelijke ornament – het zijn allemaal bekende stokpaardjes van Droog.

De meerderheid van de ontwerpen is overtuigend, soms zelfs geniaal. Zoals Jurgen Beys boomstam, die met een paar bronzen rugleuningen is omgetoverd tot een bank. Praktisch is ook de hoge kinderstoel (2003) van Maartje Steenkamp; wanneer het kind groeistuipen krijgt, zaag je gewoon een stuk van de poten af met het bijgeleverde zaagje. Een hoogtepunt op de expositie is de barokke radiator uit 2003 van Joris Laarman. De buizen kronkelen als een klimop langs de muur. De verwarmingselementen zijn niet versierd, maar zelf tot ornament gemaakt. Functioneel en mooi in één klap.

Tentoonstelling: Simply Droog, 10 + 1 jaar avant-garde design. T/m 13 februari in: Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41. Open di t/m zo, 11-17u. Inl. 070-3381111 of www.gemeentemuseum.nl.