Beurs Spanje in ban van `verdwijning'

De controlecommissie van de Madrileense beurs heeft een onderzoek gelast naar het verdwijnen van papieren waarin mogelijke ongeregeldheden werden gemeld rond een transactie onder leiding van voorzitter González van de Spaanse grootbank BBVA.

De zaak wordt gezien als een ernstige bedreiging van de reputatie van de Spaanse beurstoezichthouder CNMV en een verdere ondermijning van de positie van González.

Het `schandaal rond de verdwenen papieren' zoals de kwestie al in de volksmond heet, werd ontdekt door het radiostation SER, dat nauwe banden onderhoudt met de huidige sociaal-democratische regering.

De verdenking bestaat daarbij dat boekhoudkundige manipulaties zijn afgedekt door González en diens advocaat, nadat beiden als goede vrienden van ex-premier Aznar door de conservatieve regering werden benoemd tot respectievelijk voorzitter van de BBVA en president van beurstoezichthouder CNMV.

Centraal in de kwestie staat de verkoop door González van een beleggingsfirma in 1996 aan de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch. In het onafhankelijk onderzoek naar de waardering van het bedrijf werd het wegmoffelen van verliezen ontdekt voor in totaal bijna 5 miljoen euro. De documenten waarin dit werd geconstateerd werden door Merrill Lynch doorgenomen met González, diens advocaat Juan Fernández-Armesto en een medewerker van de beurscommissie. Twee dagen later werden de documenten officieel gedeponeerd bij de beurscommissie. De transactie ging vooralsnog gewoon door, rekening houdend met het boekverlies, zo melden vandaag Spaanse kranten.

Van het mogelijke geknoei in de boeken in het beleggingsbedrijf werd evenwel nooit meer wat vernomen. Kort na de transactie volgde de politieke benoeming van González bij de BBVA en zijn advocaat als president van de beurscommissie.

De documenten waarin de ongeregeldheden werden geconstateerd verdwenen spoorloos uit de kluizen van de CNMV. Het inmiddels geopende onderzoek moet duidelijk maken in hoeverre de politieke belangenverstrengeling een rol heeft gespeeld.

    • Steven Adolf