Rotterdam krijgt supermarkt minima

Rotterdam krijgt de eerste supermarkt voor minima in Nederland. Regionaal Opleidingsinstituut (ROC) Zadkine opent in juni de winkel. Boodschappen zijn rond 75 procent goedkoper dan in een gewone supermarkt.

Dat zegt docent detailhandel en mede-initiatiefnemer R. Wulffele van ROC Zadkine. Het plan krijgt steun van voedselleveranciers, die gratis producten leveren, en de provincie Zuid-Holland. ,,We gaan ervan uit dat we 75.000 euro subsidie geven'', zegt een woordvoerder van de provincie.

Alleen mensen met een bijstanduitkering en met een schuldenprobleem mogen in de winkel, genaamd Super Star, boodschappen doen. In de supermarkt kunnen zij een formulier invullen om een pasje aan te vragen.

Het ROC praat met acht voedselproducenten en supermarktbedrijven om Super Star gratis te bevoorraden. Het gaat om overtollige voorraden of verkeerde bestellingen. Daardoor is het assortiment niet compleet. Super Star is geen reguliere winkel en mag daarom geen verse producten verkopen als groente, vlees en brood.

Groothandel Deli XL, onderdeel van Albert Heijn, heeft toegezegd minimaal voor een jaar overtollige producten te leveren aan Super Star. Nu worden die vernietigd in afvalovens. De artikelen van Deli XL zijn een dwarsdoorsnede van een supermarkt en hebben een winkelwaarde van 400.000 euro.

Het idee is volgens Wulffele ontstaan door het groeiende tekort aan stageplaatsen. In deze supermarkt gaan twaalf leerlingen van het ROC die de opleiding detailhandel volgen 40 uur per week werken. Ze staan onder leiding van een voormalig supermarktmanager en een stagebegeleider.

Vorig jaar mislukte in Zwolle een vergelijkbaar plan. De initiatiefnemer, welzijnsorganisatie Stad & Werk, wist geen supermarkt te interesseren de minimawinkel te bevoorraden. ,,We hebben lang onderhandeld, maar niet de mankracht om andere partijen over de streep te trekken voor de minimawinkel'', zegt bestuurder R. van den Berg van Stad & Werk.