Plooy officier bij vervolging Hofstadgroep

Het landelijke parket heeft vorige week officier van justitie Koos Plooy toegevoegd aan het team dat de Hofstadgroep, een vermoedelijk terroristisch netwerk van radicale moslims, gaat vervolgen.

Dat zeggen diverse ingewijden in het onderzoek. Het openbaar ministerie wil de aanstelling van Plooy niet bevestigen. ,,Vandaag in de krant, morgen in de beveiliging,'' aldus een woordvoerder van het landelijk parket dat geen informatie wil geven over individuele magistraten. De woordvoerder wil wel bevestigen dat er een tweede officier is toegevoegd aan officier van justitie A. van Dam. Die doet al langer onderzoek naar het Hofstadnetwerk en andere zaken rond extremistische moslims.

Het team onderzoekt niet de moord op Theo van Gogh. Dat heeft te maken met een nadere taakverdeling tussen het landelijk parket en dat in Amsterdam. In de hoofdstad leidt officier van justitie F. van Straelen het onderzoek naar de moord op Van Gogh, dat veel raakvlakken heeft met dat naar de Hofstadgroep. De overige opgepakte `leden' van de groep vallen onder de verantwoordelijkheid van het landelijk parket in Rotterdam.

Op dit moment zitten dertien leden vast die onder meer worden verdacht van moordplannen op de kamerleden Hirsi Ali en Wilders. Onder hen ook Mohammed B., de vermoedelijke moordenaar van cineast Theo van Gogh in november.

De aanstelling van Plooy in deze met veel publiciteit omgeven zaak is opmerkelijk. Vorig jaar besloot Plooy de afdeling zware criminaliteit van het openbaar ministerie in Amsterdam te verlaten na ernstige bedreigingen door criminelen. In de zomer van 2003 zouden er al Albanezen onderweg zijn geweest om hem in opdracht te liquideren. Plooy dook onder en werd sindsdien permanent bewaakt. Zijn vertrek bij het parket Amsterdam zou zijn ingegeven door de wens meer in de luwte te opereren.

Plooy vervolgde in Amsterdam vele top-criminelen zoals Sam Klepper, Charles Z. en Mink K. Tegen Volkert van der G. eiste hij levenslang voor de moord op Pim Fortuyn. Vorig jaar kreeg Plooy ook veel kritiek omdat hij op de televisie vertelde dat hij van het plan om hem te liquideren hoorde van een advocaat. Andere advocaten zeiden dat Plooy daarmee levens in gevaar bracht. Ook minister Donner (justitie) vond dat hij met die uitspraak te ver was gegaan. In diezelfde uitzending liet hij doorschemeren dat hij zich bij die bedreigingen in de steek gelaten voelde door de top van het openbaar ministerie. Eerder liet Plooy van zich spreken door te pleiten voor het gebruik van criminele kroongetuigen in grote zaken. In de zaak van zijn eigen bedreigingen hadden procureur-generaal J. de Wijkerslooth en minister Donner besloten geen deal te sluiten met een informant omdat daarmee de rechtstaat in geding zou zijn gekomen.