Nederlands cultuurgoed

Wat voor fiets hij heeft? ,,Een Gazelle natuurlijk'', zegt Ruud Sjamaar (45), de kersverse algemeen directeur van fietsenproducent Koninklijke Gazelle. ,,Hij is vijftien jaar oud, dus het wordt tijd dat ik mij op een nieuwe ga oriënteren.'' Sjamaar werkte na zijn studie bedrijfseconomie in Rotterdam jarenlang in de levensmiddelenbranch. Hij verbond zich achtereenvolgens aan Mars, Van Houten International, Honig, Koninklijke de Ruijter en Heinz. Bij De Ruijter was hij vier jaar lang algemeen directeur. Toen de producent van de oer-Hollandse muisjes werd overgenomen door H.J. Heinz werd Sjamaar verantwoordelijk voor innovatie en merkontwikkeling van Heinz in Europa. ,,Beide aantrekkelijke functies'', zegt hij, ,,maar ik merkte dat ik het toch leuker vond om zelf de agenda te bepalen.'' Gevraagd naar een karakterisering van het fietsenmerk, zegt hij ,,echt Nederlands cultuurgoed''.

Personalia@nrc.nl

    • Danielle Pinedo