Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Religie

Kerk Spanje: condoom toegestaan

De Spaanse katholieke kerk heeft voor het eerst het gebruik van condooms toegestaan in de strijd tegen aids. De secretaris van het Spaanse bisschoppencollege zei gisteren dat condooms ,,hun plaats hebben in een integrale en algemene preventie van aids''.

De secretaris van het college, Juan Antonio Martínez Camino, deed deze uitspraak na afloop van een bijeenkomst van het college met de minister van Volksgezondheid.

De opstelling van de kerk vormt een omslag in de radicale verwerping van condooms tot dusver. De Spaanse kerkleiding behoort tot meest conservatieve in Europa en volgde tot dusver de strenge leer van het Vaticaan waarbij ieder gebruik van condooms werd afgewezen. Een overheidscampagne voor condoomgebruik werd nog kort geleden door de woordvoerder van het kerkcollege afgewezen met de mededeling dat het de promiscuïteit onder de bevolking zou stimuleren en dat het geen veilige methode is.

De woordvoerder van de Spaanse bisschoppen, Martínez Camino, liet gisteren weten dat het college zich aansluit bij de adviezen van het Britse medische tijdschrift The Lancet, dat onthouding, trouw en condooms (in die volgorde) aanbeveelt als de beste methodes voor aids-preventie.

De bijeenkomst met de minister van Volksgezondheid werd op initiatief van de bisschoppen gehouden om ,,misverstanden'' rond de aids-preventie te voorkomen. Spanje kent volgens schattingen zo'n 125.000 seropositieven en was tot voor kort een van de Europese landen met de snelst groeiende groep aids-slachtoffers.

Het Vaticaan heeft nog geen reactie gegeven op de uitlatingen van de Spaanse bisschoppen. Een jaar geleden zei de Columbiaanse kardinaal López Trujillo, de prefect van de pauselijke raad voor de familie, in deze krant dat het hoog tijd was voor een wetenschappelijke dialoog over de effectiviteit van het condoom. ,,Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat condoomgebruik in 15 tot 20 procent van de gevallen onveilig is.'' Hij deed het condoom af als ,,Russische roulette''. ,,Doordat jongeren denken dat condooms volledig veilig zijn, worden ze tot onzedelijk gedrag gestimuleerd en dat vergroot vervolgens weer het aids-probleem'', aldus Trujillo.

De Spaanse overkoepelende federatie van homo-organisaties (Felgt) heeft positief gereageerd op de uitspraak van de bisschoppen. ,,Deze stap in de opstelling van de kerk was absoluut onvermijdelijk'', aldus voorzitster Gimeno. Zij sprak de hoop uit dat de katholieke kerk ook in andere landen het Spaanse voorbeeld zal volgen.

De katholieke kerk in Spanje is de afgelopen maanden bij herhaling met de regering in botsing gekomen over thema's als echtscheiding, het homohuwelijk en godsdienstonderwijs. Ook in kringen van gelovigen werd daarbij de kritiek gehoord dat de kerkleiding zich moet aanpassen bij de maatschappelijke realiteit.