Irakees gedood door Nederlanders

Nederlandse militairen hebben in Irak de afgelopen nacht een Irakees doodgeschoten. Dat heeft het ministerie van Defensie vandaag laten weten.

Het schietincident gebeurde in de woestijn bij een mobiel checkpoint van de Nederlanders 40 kilometer ten noorden van het plaatsje Salman, in de provincie Al-Muthanna. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie negeerde een auto een stopteken van de Nederlanders. De militairen vuurden daarop waarschuwingsschoten af en vuurden tenslotte gericht op de auto. Daarbij kwam een van de twee inzittenden om het leven. Een tweede inzittende bleef ongedeerd. Het incident had plaats rond 05.00 uur in de ochtend lokale tijd (03.00 Nederlandse tijd).

De Koninklijke Marechaussee en de Iraakse politie onderzoeken het schietincident, aldus de woordvoerder.

Het slachtoffer is de zesde Iraakse dode als gevolg van Nederlandse geweld sinds het begin van de Nederlandse missie in Al-Muthanna, in juli 2003.

Aan Nederlandse zijde vielen bij aanslagen tot nu toe twee doden.

Op 27 december 2003 werd een Irakese omstander dodelijk getroffen door een afgeketst waarschuwingsschot dat werd afgevuurd door marinier Eric O. De sergeant-majoor werd hiervoor vervolgd, maar werd vorig jaar door de rechtbank in Arnhem in eerste aanleg vrijgesproken.

Op 21 en 25 april 2004 kwamen twee Irakezen om het leven, nadat Nederlandse militairen schoten op voertuigen die doorreden bij een checkpoint. Op 19 augustus schoot een Nederlandse bereden patrouille twee Irakezen dood die vanuit een passerende auto op de Nederlanders het vuur openden. Voor deze incidenten was het schieten terecht, luidde de conclusie van het onderzoek dat werd ingesteld. Er werd geen vervolging ingesteld.

Het schietincident van afgelopen nacht is het eerste na een langere periode van relatieve rust.