Ierland meet niet langer in mijlen

De bordjes `maximum snelheid: 60' op de Ierse provinciale wegen worden vervangen voor bordjes met het getal `80'. Het lijkt een verhoging van de maximumsnelheid, maar dat is het niet. Ierland geeft, officieel vanaf morgen, de speed limit op wegen niet meer aan in mijlen, maar in kilometers.

De maximumsnelheid op provinciale wegen gaat achteruit van 60 mijl (96,5 kilometer) per uur naar 80 kilometer (49,7 mijl). Daar staat tegenover dat de Ieren op de snelwegen harder morgen rijden; geen 70 mijl (112,7 km) meer, maar 120 km (74,5 mijl) per uur.

De aanpassing van de snelheidslimieten op de verkeersborden moet eenheid brengen op de Ierse wegen. De wegwijzers geven de afstanden in kilometers aan, niet in mijlen. Verkeersminister Martin Cullen heeft gezegd dat er dezer dagen 35.000 verkeersborden worden vervangen in Ierland.

Om de bevolking op de ingrijpende verandering voor te bereiden zijn sinds vorige week voorlichtingsfolders gestuurd naar de 1,6 miljoen huishoudens in Ierland. De tekst is niet alleen in het Iers en Engels verspreid, maar ook in het Arabisch, Chinees, Frans, Portugees en Russisch.

Deze voorlichting ten spijt is de kans op chaos op de Ierse wegen groot. ,,Ze kunnen die snelheden weergeven in watts of grammen of, hoe noem je die dingen, megabytes. Ik zal geen boete krijgen'', hoopt de Dublinse taxichauffeur Pat Cullinan, omdat hij zoals de meeste automobilisten in Ierland een snelheidsmeter in mijlen in zijn auto heeft.

Er zijn ook automobilisten die provisorische maatregelen nemen. Met een stift of met een stickertje geven ze op hun `mijlenmeter' de nieuwe maximumsnelheden voor de snelwegen, provinciale wegen en binnen de bebouwde kom aan. Verwacht wordt dat de meeste mensen zich zullen aanpassen aan de snelheid van andere auto's op de wegen. Of, als het rustig is, zo hard rijden als de weg en de veiligheid het toelaten.