GM heeft kolossale problemen

General Motors (GM), de grootste autoproducent ter wereld, heeft grote problemen. Het Amerikaanse concern maakt zware verliezen bij de Europese dochteronderneming Opel en bij de Italiaanse partner Fiat dreigt een financieel debacle. De schuld van het concern is opgelopen tot astronomische hoogte en de financiële tak, GMAC, maakt minder winst. Het vertrouwen van beleggers dreigt verder te slinken.

De problemen van GM worden verergerd door de enorme schuld van 291 miljard dollar (226 miljard euro). De winsten van GM zijn niet voldoende om de schuld af te lossen. Bovendien worden de winstcijfers gedrukt door een tegenvaller bij de ziektekostenverzekering voor het personeel van een miljard dollar (800 miljoen euro). Ook lopen de marges op de verkoop van Cadillacs, Chevrolets en Oldsmobiles in de VS terug door een felle prijzenoorlog. Voor 2005 verwacht GM dan ook een daling van de winst.

Ten slotte is er de BBB-kwalificatie die GM kreeg van de kredietbeoordelaar Standard & Poors. Dat betekent dat de kredietwaardigheid van GM naar een zeer bedenkelijk niveau is gedaald. Als die nog een stap lager wordt, gelden de door GM uitgegeven obligaties als `junk bonds', ofwel waardeloos en onbetrouwbaar. Mogelijk worden vandaag bij de publicatie van de jaarresultaten door topman Rick Wagenor nieuwe initiatieven aangekondigd bovenop de eerder genomen maatregelen om het bedrijf er bovenop te helpen.