Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Drugs en rock-'n-roll

Het Engelse muziekblad Uncut beschrijft op aangrijpende wijze de dood van Brian Jones, oprichter van de Rolling Stones.

Wie was de moordenaar van Brian Jones, de oprichter van de Rolling Stones die in 1969 verdronk? Die vraag stelt het februarinummer van het Britse maandblad Uncut in een uitvoerige beschrijving van het 27-jarige leven van deze legendarische muzikant. Aanleiding vormt de film The Wild and Wycked World of Brian Jones van Stephen Woolley, die in april in première gaat.

Jones stierf onder verdachte omstandigheden in zijn zwembad in Cotchford Farm in East Sussex. Volgens de officiële lezing verdronk hij ten gevolge van een combinatie van drank en drugs. Eerder schreef ik op deze pagina (21 okt. 2004) dat een aantal getuigen een klusjesman op Cotchford Farm, de in 1993 overleden Frank Thorogood, verantwoordelijk houdt voor de dood van Jones.

Uncut brengt nu aanwijzingen in stelling dat de Rolling Stones al lang van het blonde bandlid afwilden en Stones-roadmanager Tom Keylock bij de teloorgang van Brian Jones een dubieuze rol speelde. Er zouden drugs in woningen van Jones zijn verstopt om hem voor geruime tijd in het gevang te krijgen. Ze wilden van hem af, omdat hij een ander repertoire verkoos dan het duo Jagger/Richards, hij te veel de show stal, en hij met zijn wilde leven de band te zeer in diskrediet bracht.

In de met drugsschandalen omringde begintijd van de Stones speelde Jones weliswaar de hoofdrol, de muzikant liet zich bovendien door een reeks vrouwen vergezellen, verwekte vijf kinderen en was gewelddadig en vaak onaanspreekbaar. Ex-fotomodel Anita Pallenberg, die verhoudingen had met zowel de bandleden Keith Richards, Mick Jagger als Brian Jones, huldigt bovendien de theorie dat Jones veel had stukgemaakt door met Jagger naar bed te gaan. Maar uiteindelijk was het een verschil van inzicht over de koers van de band die de gitarist noodlottig werd.

Na jaren van conflicten en opnieuw een drugsschandaal, waarin Mick Jagger door toedoen van Jones verwikkeld raakte, reisde de band in 1967 met aanhang naar Marokko. Nadat Pallenberg haar voortdurend gedrogeerde vriend Jones in Marrakesh met twee hoeren betrapte, begon ze een verhouding met Richards. Korte tijd later vertrok het hele gezelschap en liet het Jones in eenzaamheid achter. Dat was het keerpunt. Jones: ,,Eerst namen ze me mijn muziek af, daarna mijn band en nu hebben ze ook mijn liefde afgepakt.'' Zijn excessief gebruik van drank en drugs nam daarna nog toe.

Niet eerder las ik een zo aangrijpend verslag van de popcultuur in de jaren zestig. In dit twaalf pagina's tellende relaas van opkomst, bloei en verval van Brian Jones komt het allemaal voor: seks, drugs en rock-'n-roll en vervolgens de vriendschap en het idealisme die op gespannen voet komen te staan met de commerciële ambities, de kongsivorming en een wederzijdse wantrouwen.

Als eerbetoon aan het repertoire dat Brian Jones voorstond, voegt Uncut een cd bij, The Devil's Jukebox, waarop vijftien oorspronkelijke nummers staan die de Stones in hun begintijd coverden: `It's all over now' van Bobby Womack bijvoorbeeld. Een prachtig cadeau bij een voorbeeldig tijdschrift.

Uncut, verschijnt maandelijks, €7,85