Bond kiest Utrecht voor Tourstart 2008

Wielerbond KNWU wil een `Nederlandse' Tourstart in Utrecht organiseren en geeft daarmee de voorkeur boven Rotterdam. Beide steden hadden zich vorig jaar kandidaat gesteld om een Grand Départ (proloog plus eerste etappe) in 2008 of 2009 te organiseren. Nu de bond Utrecht heeft gekozen krijgt die stad van het ministerie van VWS een subsidie van 500.000 euro.

,,Wij zijn enthousiast dat wij deze eerste etappe hebben gewonnen'', zegt burgemeester Brouwer van Utrecht in een reactie. ,,De KNWU heeft hiermee de beste keuze gemaakt. Utrecht heeft prachtige en veilige routes voor de proloog en de eerste etappe.''

Rotterdam toonde zich vanochtend teleurgesteld, maar het stadsbestuur zet de plannen voor een Tourstart gewoon door. ,,De beslissing wordt in Parijs genomen, niet in Nederland'', aldus een woordvoerster. ,,Het verbaast ons dat de KNWU voorbijgaat aan onze ervaring in het organiseren van grote sportevenementen. We hebben net nog een fantastische Zesdaagse achter de rug.'' Welke rol de aanwijzing van de wielerbond voor de tourorganisatie Parijs zal spelen, is niet duidelijk. Zowel Utrecht als Rotterdam gaat de plannen nog in Frankrijk presenteren.

Volgens de bond hebben de parkoersen in Utrecht de doorslag gegeven. Zowel voor de proloog, als voor de eerste etappe spreken de parkoersen in Utrecht en in de Utrechtse provincie volgens de KNWU ,,meer tot de verbeelding''. De proloog wordt verreden in het historische centrum en de eerste etappe voert door het rivieren- en heuvellandschap. Rotterdam, dat zich dit jaar afficheert als Europese sporthoofdstad, wilde de proloog laten verrijden over de Erasmus- en Willemsbrug. De eerste etappe zou door het gehele Rijnmond-gebied moeten lopen.

Of Nederland in 2008 of 2009 daadwerkelijk de Tourstart toegewezen krijgt, is nog niet helemaal zeker. Voorzitter J. Atsma van de KNWU schatte eerder de kans op 90 procent, alleen al omdat Nederland sinds 1996 (Den Bosch) geen start meer heeft mogen organiseren. Doorgaans is om het jaar een niet-Franse stad aan de beurt: vorig jaar was het Luik, volgend jaar wordt het vermoedelijk Londen.