WK zwemmen onder druk

De wereldkampioenschappen langebaanzwemmen die komende zomer (17 tot en met 31 juli) moeten worden gehouden in het Canadese Montreal, dreigen niet door te gaan wegens een miljoenentekort.

De wereldzwembond (FINA) houdt morgen een speciale bijeenkomst in Frankfurt om te beslissen of het evenement alsnog doorgang kan vinden, nadat gisteren een ultimatum aan de Canadese organisatie verliep om het budgettekort te dichten. Volgens Dick Pound, voorzitter van het organisatiecomité, is het ,,zeker mogelijk'' dat de kampioenschappen met behalve zwemmen ook waterpolo, schoonspringen, synchroon- en marathonzwemmen worden geschrapt. Het besluit ,,hangt af van de vraag of er een andere plek beschikbaar is'', aldus Pound in het in Montreal gevestigde dagblad The Gazette.

De zogenoemde World Aquatic Championships, die voor het eerst in Noord-Amerika zouden worden gehouden en ongeveer tweeduizend atleten, trainers en andere deelnemers uit 160 landen moeten trekken, kampen met een financieel gat van 18,2 miljoen Canadese dollar (11,4 miljoen euro). De kaartverkoop heeft maar een fractie (500.000 dollar) opgeleverd van de beoogde zes miljoen. Mede daardoor hebben ook sponsors het laten afweten.

FINA heeft een dringend beroep gedaan op de Canadese overheid, de regering van de deelstaat Québec en het stadsbestuur van Montreal om bij te springen. Maar zij hebben bij elkaar al 38 miljoen dollar in het evenement gestoken, op een totaal budget van 60 miljoen, en zijn niet bereid meer geld te besteden. De Canadese zwembond heeft 500.000 dollar aangeboden.

FINA-voorzitter Mustapha Larfaoui is verontwaardigd over de financiële crisis. ,,We hebben de kampioenschappen aan Montreal toegekend op basis van duidelijke financiële afspraken met de regeringen van Québec en Canada, en een overeengekomen totaalbudget dat nodig is om een evenement van deze importantie te organiseren,'' verklaarde de Algerijn vorige week bij een bezoek aan Montreal.

Jean-Marc Fournier, minister van Sport van Québec, zei echter dat FINA eerst zelf maar eens met geld over de brug moet komen voordat er sprake kan zijn van meer overheidssteun. FINA zal volgens hem miljoenen aan het evenement verdienen door middel van de verkoop van internationale uitzendrechten.

Het opvullen van een tekort voor een sportevenement ligt gevoelig in Montreal, waar tientallen jaren na de Spelen van 1976 een `olympische belasting' werd geheven om de kosten van die verliesgevende Zomerspelen te dekken. De WK zwemmen moeten het grootste sportevenement in Montreal worden sinds die Olympische Spelen. Een nieuw zwemcomplex met drie zwembaden en andere faciliteiten is al in aanbouw op het Île Sainte-Hélène, tegenover het centrum van de stad.

Het is vooralsnog onduidelijk wat FINA wil of gaat doen als de kampioenschappen in Montreal niet doorgaan. Long Beach, in de Amerikaanse staat Californië, was in 2001 eveneens kandidaat om het evenement te organiseren, maar is nu niet beschikbaar als achtervanger. Het Australische Melbourne, destijds een derde kandidaat, organiseert het tweejaarlijkse toernooi in 2007.

    • Frank Kuin