Veertig landen willen naar Songfestival

Het komende Eurovisie Songfestival is niet alleen het vijftigste, maar heeft ook een record aantal deelnemers. In totaal hebben veertig landen zich ingeschreven, waaronder een nieuwkomer als Libanon en het terugkerende Hongarije. De finale in Kiev, op zaterdag 21 mei, wordt opnieuw voorafgegaan door een halve finale op 19 mei, waar 27 landen moeten strijden om de tien finaleplaatsen. Ook de Nederlandse inzending moet eerst door die voorronde heen, omdat het liedje van vorig jaar (Without you van het duo Re-union) te weinig punten haalde.

Vorig jaar deden 38 landen mee. De finale werd toen namens Oekraïne gewonnen door de zangeres Ruslana, die tijdens de recente demonstraties in het centrum van Kiev openlijk aan de kant van presidentskandidaat Viktor Joesjtsjenko stond. Ze dreigde zelfs in hongerstaking te gaan als er geen nieuwe verkiezingen zouden komen.

Dit weekeinde trok de inmiddels tot president verkozen Joesjtsjenko een uur uit om met een delegatie van de European Broadcasting Union over de organisatie van het Songfestival te praten. Hij beloofde het verstrekken van visa te versnellen, de wachttijden op het vliegveld te verkorten en de bouw van nieuwe hotels te stimuleren, zei NOS-afgevaardigde Ruud Buurman tegen het ANP. Oekraïne trekt drie miljoen euro uit voor de organisatie. De organiserende EBU verdubbelt dat bedrag.

De Nederlandse voorronden beginnen donderdag, en worden wekelijks uitgezonden op Nederland 2. Een van de 24 liedjes waaruit kan worden gekozen, is op Nederlands verzoek geschreven door de Ierse drievoudige Songfestival-winnaar Johnny Logan. Tot de deelnemers behoort de zangeres Justine Pelmelay, die ook al in 1989 namens Nederland naar de finale ging. De Nederlandse actrice en vocaliste Ellen ten Damme heeft gisteren bevestigd, dat ze meedoet aan de Duitse voorronden. Ze zingt het door de Duitse rock-ster Udo Lindenberg geschreven anti-oorlogsnummer Plattgefickt, waarin een soldaat niet in staat is naar Irak te gaan omdat zijn vriendin hem heeft ,,platgeneukt''.

    • Henk van Gelder