Swiss schrapt 800 tot 1.000 banen

De Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss gaat de komende achttien maanden 800 tot 1.000 mensen ontslaan. Dat heeft Swiss vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van een herstructureringsplan. Ook zal de maatschappij haar Europese vloot inperken met dertien vliegtuigen.

Met deze maatregelen hoopt Swiss tussen nu en 2007 zo'n 300 miljoen frank (195 miljoen euro) te bezuinigen. Dat is nodig, zegt de maatschappij, om de concurrentie met goedkope maatschappijen het hoofd te bieden. Volgens de nieuwe topman van Swiss, C. Franz, spelen ook het huidige economische klimaat en tegenvallende resultaten op de Europese markt de maatschappij parten. ,,Zoals we er nu voorstaan, kan Swiss in 2005 niet met positieve resultaten komen als ze zich niet snel op de aangekondigde weg begeeft'', meldde het bedrijf vanmorgen.

Swiss, waar de Nederlandse oud-bestuursvoorzitter van KLM

P. Bouw president-commissaris is, werd in 2002 opgericht met de overblijfselen van Swissair. Het bedrijf is er in de tweeënhalf jaar van zijn bestaan nog maar één kwartaal in geslaagd om een positief resultaat te laten zien – in het derde kwartaal van 2004. Het herstructureringsplan dat vandaag werd gepresenteerd, is al het vierde sinds 2002. Gisterochtend al werd de beurshandel in het aandeel Swiss tot vanmiddag bevroren. Er werken 6.900 mensen bij Swiss, dat 80 vliegtuigen heeft en op 75 bestemmingen vliegt.

Van alle mensen die eruit moeten, zal eenderde via natuurlijk verloop afvloeien. Voor de anderen worden er ,,oplossingen bestudeerd'' met de bonden. Swiss wil vooral vluchten vanuit het Zwitserse Basel schrappen. Het is de bedoeling dat Zürich de `hub' van Swiss blijft.