`Sobere inauguratie zou gepaster zijn'

Is het gepast om tijdens een oorlog en na een vloedgolf waarbij duizenden mensen zijn omgekomen, 40 miljoen dollar te spenderen aan een feest? Dat is de vraag die in Washington rondzingt aan de vooravond van de inauguratie van president Bush, die donderdag plaatsvindt.

De aanhangers van de president, bedrijven en particuliere donoren, vieren het begin van Bush' tweede ambtstermijn met vuurwerk, drie dagen feest, een `black tie en cowboyboots'-bal en zeven andere dansfeesten. Ook houdt de president zelf, volgens een traditie die in al 1809 door James Madison werd gestart, een inauguratiebal.

Critici menen echter dat terwijl de Amerikaanse troepen in Irak nog dagelijks met geweld te maken hebben en klagen over tekort aan materieel, en het Amerikaanse volk door de regering werd opgeroepen geld te doneren aan de slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië, het ongepast zou zijn geld te verspillen aan dure feesten.

,,Ik denk dat de gematigdheid van vandaag de dag voorschrijft dat we denken aan de beelden die dit oproept'', schreef Congreslid Anthony Weiner (Democraat) in een brief aan president Bush en verwees naar president Franklin Roosevelt die in 1945 slechts kipsalade serveerde. Met 40 miljoen dollar kunnen volgens Weiner 690 gepantserde auto's worden gekocht. Onder de sponsors van Bush zijn grote bedrijven als Ford Motor en Marathon Oil, en lobbygroepen zoals de National Association of Home Builders.

In een interview met het televisiestation CBS verwierp Bush de kritiek. ,,Je kan tegelijk je zorgen maken over onze troepen in Irak en diegene die lijden na de tsunami, en democratie vieren'', aldus de president. Hij meldde dat enkele van de feesten een militair thema hebben om zo de gewone soldaat te eren. Witte Huis-woordvoerder Scott McClellan zei dat een militaire groet aan de troepen onderdeel is van het programma van donderdag.