Silvestre Revueltas

De avontuurlijk ingestelde Ebony Band bracht in 2003 een concertprogramma met werken van de in haar ogen miskende Mexicaanse componist Silvestre Revueltas (1899-1940). De live-cd van deze concerten klinkt als een warm pleidooi voor diens `herontdekking'. In werken als Ocho por Radio (1933) en El ranacuajo paseador (Het wandelende kikkervisje, 1936) toont Revueltas zich een soort Mexicaanse Stravinsky. Het muzikale materiaal komt onmiskenbaar uit het mariachi-repertoire, maar de dunne, fragmentarische indruk van het werk roept associaties op met de olijke Stravinsky van Ragtime en Histoire du Soldat. Ook in Planos (1934) en het prachtige Pieza para doce instrumentos (1929) doet Revueltas sterk aan Stravinsky denken. Revueltas was een politiek geëngageerd componist. In 1937/38 bezocht hij Spanje om het antifascistische verzet te steunen. Hommage a Frederico García Lorca (1936), sluitstuk en hoogtepunt van de cd, schreef hij direct na de moord op deze dichter, met wie hij zich verwant voelde. Rouw en vrolijkheid gaan hier op fascinerende wijze samen. Volgens Werner Herbers, dirigent en oprichter van de Ebony Band, is dit een typische uitdrukking van de Mexicaanse volksaard, die de dood omarmt als een van de hoogste goederen in het leven.

Ebony Band, Homenaje a Revueltas. (Channel SA 21104)

    • Jochem Valkenburg