Patiënt voelt zich gelukkiger door bewegen en zweten

Uit het boeiende en bondig geschreven artikel van Ritsema concludeer ik dat hij probeert te voorkomen dat `patiënten' hospitaliseren en dat zij daarentegen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat zou goed mogelijk zijn wanneer mensen zich in het algemeen voldoende bewust zijn van de eigen mogelijkheden om hun gezondheid gunstig te beïnvloeden. Ik kan het niet laten om te stellen dat de oplossing niet ligt bij de burgers in het algemeen. Dan komt men niet verder dan alleen te signaleren dat mensen onvoldoende kennis hebben van het belang van gezond gedrag. Of dat ze onvoldoende gemotiveerd zijn om gezonder te gaan leven. Of dat misschien wel willen, maar niet weten hoe.

Ik heb hier wel een oplossing voor. Fysiotherapeuten leveren exact de oplossing voor het door Ritsema duidelijk omschreven probleem. Zij laten patiënten iets doen en prediken elke dag weer de gezond levensstijl, terwijl de patiënt leert zweten en bewegen. Ze laten patiënten voelen dat men zich inderdaad gelukkiger voelt door bewegen en zweten. Dat bewegen gebeurt op een optimaal aangepast niveau en op een verantwoorde manier. Moderne fysiotherapeuten leggen de patiënt niet meer op die tafel om zelf aan die patiënt te sleutelen.

Volgens de richtlijn moet de huisarts een pilletje voorschrijven wanneer de patiënt met rugpijn op consult komt. Op de korte termijn is dat misschien goedkoper, maar je krijgt die patiënt op die manier natuurlijk niet aan het bewegen of in een betere houding. De fysio's motiveren de patiënt en leren hem of haar om dat bewegen te implementeren in het dagelijks leven, ook op het werk. Als men gedrag wil veranderen, gaat dat een paar maanden duren. Logisch, het heeft ook jaren geduurd om het zo beroerd te krijgen. Die gedragsverandering krijg je door er alleen over te praten niet voor elkaar.