Krajicek (16) behaalt haar eerste `grote' zege

Met groot gemak heeft Michaëlla Krajicek vandaag bij de Australian Open haar eerste overwinning op het allerhoogste tennispodium behaald. Op baan zes van Melbourne Park versloeg het zestienjarige Nederlandse talent de zeven jaar oudere Française Stéphanie Foretz in twee sets: 6-2 en 6-1.

In de tweede ronde stuit het halfzusje van Richard Krajicek donderdag op de Zwitserse subtopper Patty Schnyder. ,,Ik ben heel blij met deze overwinning. Ik heb hier als klein meisje vaak op gehoopt. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo simpel zou gaan'', sprak Krajicek na afloop met een brede glimlach op haar gezicht.

Krajicek heeft dit jaar het juniorencircuit achter zich gelaten, en richt zich nu volledig op een weg naar de top van het proftennis. De voorbije weken speelde ze met Peter Wessels in het Australische Perth in het demonstratietoernooi om de Hopman Cup, en behaalde ze in Canberra haar eerste zege bij een WTA-toernooi. Als nummer 235 van de wereldranglijst plaatste ze zich het afgelopen weekeinde via het kwalificatietoernooi voor het hoofdtoernooi van de Australian Open.

Het had vrijwel niets gescheeld of haar debuut op een grandslamtoernooi was niet doorgegaan. Vorige week woensdag verloor ze in de tweede ronde in Canberra om 15.59 uur van Marion Bartoli uit Frankrijk. Als ze één minuut later had verloren had ze zich volgens de regels van de toernooiorganisatie geen gebruik meer mogen maken van haar wildcard voor het kwalificatietoernooi. Met een gehuurde auto vertrok ze samen met haar vader Petr Krajicek van Canberra naar Melbourne (ruim 450 kilometer) waar ze zich als jongste Nederlandse prof ooit wist te plaatsen voor de Australian Open. ,,Na de zege dacht ik direct aan vorige week. Het scheelde maar één minuutje of ik had dit niet meegemaakt'', zei Krajicek.

Voor een grote schare luidruchtige Nederlandse rugzaktoeristen begon ze zenuwachtig aan haar optreden tegen Foretz. Haar tegenstandster speelde echter zo zwak dat Krajicek geen moment in de problemen kwam. Met haar harde opslagen en goed geplaatste groundstrokes speelde ze met de bebrilde Franse tennisster, die maar liefst zeventien dubbele fouten sloeg. Lachend keek Krajicek tijdens de pauzes toe hoe de Nederlandse fans haar naam scandeerden. ,,Het was heel leuk dat al die mensen naar mij zijn komen kijken. Het liefste zou ik ze één voor één willen bedanken'', sprak Krajicek na afloop van haar partij.

Onder de toeschouwers was ook haar vader en coach Petr Krajicek, die de overwinning van zijn dochter beschouwde als een prachtig cadeau voor zijn 63ste verjaardag. ,,Een mooier presentje had ik me niet kunnen wensen. Ik ben trots op haar. Ze heeft goed gespeeld en goed gewerkt'', zei hij. ,,Zo'n eerste overwinning is natuurlijk heel mooi. Ze moet nu proberen van haar zenuwen af te komen.''

Petr Krajicek wil naar buiten toe geen doelen stellen voor zijn dochter. Wel heeft hij besloten dat Michaëlla niet langer uitkomt in jeugdtoernooien. ,,Bij het juniorentennis is het té gezellig. Daar heeft ze niets meer te zoeken. De WTA-tour is als een bedrijf. Ze zal de regels moeten leren kennen om daarin goed te kunnen functioneren'', stelde Petr Krajicek, die zijn dochter anderhalve week geleden op haar zestiende verjaardag alleen een kus cadeau gaf.

Michaëlla Krajicek verdiende met haar overwinning een bedrag van zeventienduizend euro. Haar vader beheert het prijzengeld voorlopig zelf. ,,Geld interesseert haar niets. Dat blijft voorlopig bij ons als ouders'', stelde Petr Krajicek. ,,Als ze bijvoorbeeld naar de bioscoop wil, kan ze wel wat geld krijgen. Voorlopig moet ze haar motivatie halen uit de concurrentiestrijd met de andere jonge speelsters die nu aan het doorbreken zijn.''

Zo bereikte ook de vijftienjarige Tsjechische Nicole Vaidisova bij de Australian Open de tweede ronde. Al op haar achtste speelde Michaëlla Krajicek in Tsjechië geregeld tegen het meisje dat al twee proftoernooien wist te winnen. ,,We volgen elkaar nu in het circuit. Ze heeft net als ik altijd heel hard gewerkt. Ik denk dat we een allebei een voorbeeld voor elkaar zijn'', zei Michaëlla Krajicek.

Daar waar Vaidisova voor Tsjechië uitkomt, koos de `Kleine Kraai' op haar twaalfde voor Nederland. Nu vier jaar later kon Hans Felius, technisch directeur van de tennisbond, trots vaststellen dat Nederland eindelijk weer een vrouw in het profcircuit heeft. Al is Michaëlla Krajicek in werkelijkheid nog altijd maar een meisje van zestien jaar.

    • Koen Greven