Hirsi Ali hervat haar werk in Kamer

Het liberale Kamerlid Ayaan Hirsi Ali is vanmorgen weer aan het werk gegaan in de Tweede Kamer. De VVD-parlementariër dook twee maanden geleden onder nadat zij door moslimextremisten met de dood was bedreigd.

Omgeven door zeven veiligheidsmensen arriveerde zij rond half tien in een geblindeerde Mercedes op het Binnenhof, waar zij werd verwelkomd door Tweede-Kamervoorzitter Weisglas en daarna door VVD-fractievoorzitter Van Aartsen.

Hirsi Ali zei desgevraagd het fijn te vinden weer terug te zijn in het Kamergebouw. Bij aankomst werd ze opgewacht door enkele cameraploegen en fotografen. Vanmiddag, na de plenaire vergadering, zou zij een persconferentie geven waarin ze haar terugkeer zou toelichten. Daarbij zou ook een groot aantal buitenlandse media aanwezig zijn.

Van Aartsen zei gisteren op een partijbijeenkomst in Groningen dat ,,de vrijheid van godsdienst een groot liberaal goed'' is. Hij zei dat ,,wij niet geïnteresseerd [moeten] zijn in de `binnenkant' van godsdiensten in de goden en de mirakels en de zingeving. Als politici moeten wij ons beperken tot de 'buitenkant'. Alleen het gedrag, en de woorden die tot gedrag aanzetten.''

Voor Van Aartsen betekent dit dat hard moet worden opgetreden tegen elke vorm van haatzaaien en geweld of aansporing daartoe in moskeeën, op scholen en in media. ,,Preken, godsdienstlessen, satellietuitzendingen en internetpagina's moeten daarop worden gecontroleerd; sancties moeten stevig zijn en variëren van boetes tot sluiting van het desbetreffende gebouw, of uitzetting in het geval van buitenlandse overtreders.''

Van Aartsen wilde geen inhoudelijke reactie geven op uitlatingen van Hirsi Ali als zou de profeet Mohammed een pedofiel zijn. Volgens hem is in Nederland ,,veel te lang religieuze tolerantie verward met onverschilligheid. Men dacht: `laat ze preken wat ze willen.' Met afschuwelijke consequenties.''

Hirsi Ali was sinds de moord op de cineast Theo van Gogh, op 2 november vorig jaar, ondergedoken. De verdachte van de moord, Mohammed B., had op het lichaam van Van Gogh een brief achtergelaten met daarin een doodsbedreiging aan het adres van Hirsi Ali. De van oorsprong Somalische werd daarop op 10 november met een militair vliegtuig naar een onderduikadres in het buitenland gebracht. Op diezelfde dag werden in Den Haag twee moslimextremisten aangehouden, die ervan verdacht worden moordplannen te hebben beraamd op onder meer Hirsi Ali.

Hirsi Ali wordt al ruim twee jaar beveiligd wegens bedreigingen vanwege haar uitlatingen over onderdrukking van de vrouw binnen de islam.