Familie Zhao: geen staatsbegrafenis

De familie van de gisteren overleden Zhao Ziyang, voormalig leider van de Chinese communistische partij, heeft besloten om af te zien van een staatsbegrafenis. Dat heeft een anonieme bron rond de familie vandaag verklaard tegen het Britse persbureau Reuters.

De familie bespaart de Chinese overheid daarmee het probleem of ze de in 1989 in ongenade gevallen Zhao met een staatsbegrafenis moet eren. Zhao, eens de gedoodverfde opvolger van toenmalig sterke man Deng Xiaoping, viel in ongenade nadat hij op 19 mei op het Plein van de Hemelse Vrede protesterende studenten smeekte om het Plein te verlaten. Hij verbleef tot zijn dood in huisarrest.

Op radio en televisie is nog steeds geen melding gemaakt van Zhao's overlijden. De partijkrant, het Volksdagblad, deed zijn dood af met één zin boven het weerbericht op de laatste pagina van het eerste katern; de partijkrant van Shanghai volstond met dezelfde zin onderaan op pagina twee. De berichtgeving over Zhao's dood op de BBC en CNN werd in China geweerd, en bij het persbericht van het staatspersbureau Nieuw China dat gisteren verscheen, werd uitdrukkelijk vermeld dat radio en televisie het nieuws niet mochten melden.

De familie van Zhao heeft inmiddels vrienden en het algemene publiek uitgenodigd om Zhao te herdenken bij diens woning zelf, waar een rouwruimte is ingericht. Maar toen zijn voormalige assistent Bao Tong daar afscheid wilde gaan nemen, werden hij en zijn vrouw al bij het verlaten van hun eigen woning door agenten in burger tegengehouden. Bao heeft op maandag een stuk gepubliceerd waarin hij stelde dat China probeert om ,,Zhao te wissen uit de geschiedenis'', en waarbij hij het huisarrest een ,,toonbeeld van schande'' noemde.

Vice-premier Zeng Qinghong en enige andere niet met name genoemde regeringsvertegenwoordigers hebben een condoleancebezoek gebracht aan Zhao, maar of ook Wen Jiabao, de huidige premier en voormalig assistent van Zhao, dat heeft gedaan, is niet duidelijk.

De vraag is intussen of de dood van Zhao zal leiden tot onrust in Peking, iets waar de regering zeer beducht voor is. De opstanden op het Plein in 1989 begonnen als een herdenking van de in 1989 gestorven en twee jaar daarvoor in ongenade gevallen hervormingsgezinde Chinese partijleider Hu Yaobang, de voorganger van Zhao. De veiligheidsmaatregelen rond het Plein van de Hemelse Vrede en rond het huis van Zhao zijn verder versterkt.