Beeldbewerken met speciale software

Softwareprogramma's die fabrikanten van digitale video en fotocamera's bij hun hardware leveren bieden over het algemeen weinig mogelijkheden. Softwarepakketten van derden worden steeds gebruikersvriendelijker en aantrekkelijker.

Digitale foto- en filmcamera's zijn tegenwoordig niet meer aan te slepen, maar het filmen en fotograferen is maar het halve werk. De opnamen moeten met behulp van speciale software immers ook nog bewerkt worden. Lange tijd was er op dit gebied niet veel bijzonders te krijgen. Nog altijd leveren fabrikanten bij de hardware veelal hun eigen software. De mogelijkheden zijn over het algemeen zeer beperkt.

Onder invloed van de gebruikersvriendelijke software van Apple – iPhoto en iMovies – hebben nu ook fabrikanten van professionele beeldbewerkingsoftware zich op de consumentenmarkt gestort. Onder hen ook Adobe, de leverancier van professionele beeldbewerkingssoftware als Photoshop (fotografie) en Premiere (video).

Het onlangs verschenen Adobe Photoshop Elements 3.0 heeft helemaal niets meer weg van de twee voorgaande edities, laat staan dat er nog overeenkomsten zijn met Photoshop, het programma dat professionele fotografen vrijwel standaard gebruiken. Het gaat nu veel meer om een kloon van Apple's iPhoto, maar dan met wat extra mogelijkheden.

Photoshop Elements biedt niettemin alle mogelijkheden die een amateur-fotograaf zich kan wensen: zo kunnen panorama's uit meerdere losse foto's worden samengesteld, foto's worden gearchiveerd op dvd, diapresentaties worden samengesteld met een muziekje eronder en omdat Adobe het eerder los verkrijgbare programma Photoshop Album nu in Elements heeft geïntegreerd, kan de fotoverzameling op de harde schijf ook nog eens overzichtelijk worden geordend op een tijdbalk. Zo kun je met een muisklik bijvoorbeeld alle foto's van de vakantie van de maand augustus terugvinden.

Photoshop Elements biedt ook mogelijkheden die voorheen in de professionele versie van Photoshop zaten, zodat mensen die digitale foto's op de vierkante millimeter willen bewerken ook nog enigszins uit de voeten kunnen. Daarnaast heeft Adobe een uitbreiding toegevoegd om beelden in het zogenoemde raw-formaat te bewerken. Van `raw' is sprake als de signalen van de beeldsensor rechtstreeks worden weggeschreven naar de geheugenkaart en niet worden gecomprimeerd.

Onlangs verscheen ook een eerste versie van Adobe Premiere Elements, een pakket voor videobewerking. Adobe is hier eigenlijk rijkelijk laat mee, want de meeste videofilmers zweren al bij Pinnacle Studio of gebruiken Windows Movie Maker, het programma dat standaard met Windows XP wordt meegeleverd.

Premiere Elements doet wel aan de professionele editie denken. De afzonderlijke beelden komen op een tijdsbalk te staan, waarna beeld en geluid afzonderlijk van elkaar gemonteerd kunnen worden. Sommige opties zijn niettemin weggelaten. De professionele editie biedt bijvoorbeeld veel meer mogelijkheden voor kleurcorrectie.

Premiere Elements is vergeleken met Photoshop Elements helaas minder gebruikersvriendelijk. Beginnende videofilmers kunnen bijvoorbeeld absoluut niet om de handleiding heen. Ook zijn veel handelingen erg omslachtig. In Windows Movie Maker kunnen beelden op de tijdsbalk eenvoudig over elkaar worden geschoven, zodat ze in elkaar overlopen. Dat lukt in Premiere minder goed. De titelgenerator biedt zelfs minder mogelijkheden dan de gratis Windows-versie.

Het monteren van een filmpje in Windows Movie Maker kostte ons minder bloed, zweet en tranen dan in Premiere Elements. Daarnaast is het pakket voornamelijk geschikt voor bewerking van het DV-formaat. Voor het importeren daarvan is een firewire- of DV-kabel vereist. Het pakket weigerde bijvoorbeeld de JVC-camera via de meegeleverde usb 2.0-kabel te herkennen.

Ook nieuwe videoformaten als hdv worden niet ondersteund en voor analoge videobewerking zijn bepaalde software-extensies nodig.

Overigens zijn beide programma's – Premiere en Photoshop – ook als bundel verkrijgbaar. Dat is geen slechte optie, want digitale foto's kunnen ook heel goed in een videofilm worden opgenomen. Overigens heeft het pas echt zin om dit soort software te gebruiken als er een dvd-brander in de pc zit.

Photoshop Elements 3.0 is verkrijgbaar voor Microsoft's Windows XP en Windows 2000 en Apple Mac OS X. Premiere Elements draait alleen onder Windows. Beide pakketten zijn als bundel te koop voor 148,75 euro.

    • Jan Libbenga