Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

VS laten tachtig Afghanen vrij

Tachtig Afghanen die gevangen zaten in een door de Verenigde Staten geleide gevangenis in Bagram zijn gisteren vrijgelaten. Dat melden Afghaanse regeringsfunctionarissen.

De tachtig werden gevangen genomen tijdens de oorlog in het najaar van 2001 en werden ervan verdacht aan de zijde van de Talibaan of het terreurnetwerk Al-Qaeda te hebben gevochten. Ze zijn overgebracht naar de Afghaanse hoofdstad Kabul, waar het Hooggerechtshof zal bepalen wat er met hen moet gebeuren.

De Verenigde Staten houden naar schatting 500 man vast op de twee belangrijkste bases in Afghanistan, Bagram en Kandahar.

Vorig jaar uitte de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) kritiek op de Amerikaanse behandeling van de gevangenen door Amerkaanse troepen. Volgens HRW hebben de Amerikaanse troepen in de afgelopen twee jaar ten minste duizend Afghanen en `buitenlandse' verdachten opgesloten. Onder hen is een groot aantal burgers dat niet direct betrokken is geweest bij vijandelijkheden of van wie twijfelachtig is of hun detentie wettelijk is gerechtvaardigd. Daarnaast vormen de omstandigheden waaronder de gevangenen worden vastgehouden op bases, zonder procesvoering en met de praktijk van mishandelingen, een inbreuk op internationale humanitaire (oorlogs)wetgeving, stelt HRW. ,,De Verenigde Staten geven in Afghanistan een verschrikkelijk voorbeeld van detentiepraktijken'', meende de organisatie.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft toegegeven dat acht gedetineerden in gevangenschap zijn overleden.