Veel bewaking bij stemlokalen voor Irakezen

Amsterdam, Zwolle en Rotterdam hebben veiligheidsmaatregelen genomen rondom de locaties waar Irakezen in Nederland kunnen stemmen tijdens de verkiezingen in Irak. In die gebieden geldt een noodverordening. Dat melden de gemeenten.

De veiligheidsmaatregelen zijn nodig omdat tegenstanders de verkiezingen dreigen te verstoren. Daarnaast is de aanwezigheid van Nederlandse troepen in Irak een risicofactor. In Amsterdam en Rotterdam zijn geen directe bedreigingen binnengekomen. De politie in Zwolle wil hier niets over zeggen.

In Irak worden op 30 januari democratische verkiezingen gehouden. De 45.000 Irakezen in Nederland kunnen op 28, 29 en 30 januari stemmen op drie locaties. Vanaf vandaag tot en met 23 januari moeten de stemgerechtigden zich bij de stemlokalen laten registreren.

Aan het Derde Katendrechtse Hoofd, een doodlopende havenpier in Rotterdam-Zuid, kunnen Irakezen stemmen in een afgemeerd schip. Een deel van de weg daarnaartoe is met containers afgezet. Als het nodig is, kan de politie in het gebied rondom het stemlokaal de weg verder afzetten, mensen fouilleren en voertuigen onderzoeken. De gemeente Rotterdam heeft volgens een woordvoerder deze locatie gekozen omdat hij goed te beveiligen is, goed bereikbaar is en de ,,uitstraling'' van een stemlocatie heeft.

In Amsterdam kunnen de Irakezen in het Marine Etablissement Kattenburg terecht, waar onder andere een deel van de weg is afgesloten. Daarnaast geldt er een parkeerverbod. In een brief vroeg de gemeente omwonenden melding te maken van huurders en mensen die vragen om een deel van de woning te gebruiken. De gemeente zet honderd politiemensen in om alles in goede banen te leiden.

Zwolle heeft een stemlokaal in het Ecodrome. Vanochtend, bij de eerste aanmeldingen, waren er geen incidenten.