Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Trucker Bekx uit klassement `Dakar' gezet

De Dakar-rally is dramatisch geëindigd voor Hans Bekx. De Nederlandse vrachtwagenrijder, die op een gedegen tweede plaats in het truckklassement van de woestijnrally afstevende, werd gisteren, op de slotdag, uit de wedstrijd gezet.

De DAF van de 48-jarige Brabander werd afgekeurd na de vijftiende etappe zaterdag. Bekx tekende direct protest aan, maar hij zag zijn naam gisteren niet terug in het eindklassement. De organisatie verbood het Bekx het podium op te rijden. De rallyrijder begreep er niks van. ,,De auto is voor het begin van de rally twee keer uitgebreid gecontroleerd. Er mankeerde niets aan, we kregen zelfs complimenten over de netheid. Nu zou er van alles mis zijn. Het is volstrekt ongeloofwaardig en zeer oneerlijk.''

Bekx, die voor de zevende keer deelnam, deed het nog nooit zo goed. Hij won drie etappes en had, in tegenstelling tot andere jaren, weinig mechanishe problemen. ,,Die tweede plaats was een droom, niet normaal.'' Het kan wel vier maanden duren eer de jury een oordeel velt over het beroep van Bekx.

De Rus Firdaoes Kabirov won de rally bij de vrachtwagens. De Kamaz-rijder had uren voorsprong op de concurrentie. Veteraan Jan de Rooy zag zijn naam na het wegschrappen van Bekx terug op de vierde plaats in het klassement en zijn zoon Gerard stond ineens vijfde. De jongste De Rooy had veel autopech in deze rally, maar maakte in de tweede week veel goed met drie etappezeges.

Cyril Després boekte zijn eerste overwinning in het motorklassement. De 30-jarige Fransman droeg de zege op aan zijn overleden KTM-teamgenoten Richard Sainct en Fabrizio Meoni. Drievoudig Dakar-winnaar Sainct verongelukte in september 2004 in de rally van Egypte, tweevoudig winnaar Meoni stierf deze Dakar in de elfde etappe. De 47-jarige Italiaan kreeg een hartstilstand na een val in de woestijn van Mauretanië.

In de 27ste rally vielen nog vier doden. De Spanjaard Jose Manuel Perez overleed in een ziekenhuis aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een val in de zevende etappe. Een servicetruck die de rally al had verlaten, overreed donderdag een vijfjarig meisje. Eerder werden al twee Belgische toeschouwers in Afrika door een truck doodgereden.

Het was de dood van Meoni, een icoon in de rallysport en al voor de dertiende keer aanwezig in de woestijnrally, die de karavaan lam sloeg. De motorrijders reden verder, maar van strijd was geen sprake meer.

Zeven Nederlandse motorrijders haalden de finish. Debutant Frans Verhoeven reed het beste eindklassement met een zestiende plek. Eric Verhoef eindigde zijn tiende en laatste Dakar als 23ste. Ook Arjan Brouwer, Jyrki Karsmakers, Marcel Snijders, Bart Franssen en Thomas de Bois (60) werden gisteren door familieleden en vrienden ingehaald in de Senegalese hoofdstad.

Stéphane Peterhansel mag zich bij leven al een legende in de zwaarste rally ter wereld noemen. De Fransman won als motorrijder de rally zes keer en zegevierde nu voor de tweede keer op rij in de auto's. Peterhansel was oppermachtig in de lange zandetappes; hij won er vier.

Slechts twee Nederlandse auto-equipes reden de rally uit. Chris Leyds en Herman Vaanholt behaalden de veertiende plek, hun beste klassering in vijf deelnames. De andere Nederlandse auto die in Dakar arriveerde, was de Landrover van Marcel van Vliet en Marc Wams op de 23ste plaats.