Superieure Wennemars naar WK sprint

Schaatser Erben Wennemars heeft zich zaterdag in Calgary als vierde Nederlander geplaatst voor de wereldkampioenschappen sprint in Salt Lake City. Hij versloeg Beorn Nijenhuis in een skate-off.

De beslissingswedstrijden verliepen minder spannend dan gedacht. Vrijdag legde Wennemars de basis voor de zege in de tweekamp. Hij won zowel de 500 meter (34.84) als de 1.000 meter (1.08,50) bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary en was op beide afstanden veel sneller dan Nijenhuis, die problemen had het ijs en de buizen van zijn schaatsen.

Zaterdagavond consolideerde Wennemars zijn voorsprong op Nijenhuis. De regerend wereldkampioen leverde toen op de 1.000 meter de beste seizoensprestatie (1.08,26). Nijenhuis herstelde zich op de dubbele sprintafstand (1.08,85). In het klassement over twee afstanden bleef Wennemars zijn rivaal ruim een half punt voor.

Met zijn kwalificatie voor de WK eiste de titelhouder meteen een favorietenrol op. Na een matig voorseizoen nadert Wennemars de topvorm die hem vorig jaar zijn eerste wereldtitel opleverde. In Salt Lake City kan hij op de 1.000 zijn slag slaan. De buitenlandse concurrentie liet het afgelopen weekeinde in Calgary op de dubbele sprintafstand afweten. Op de 500 meter waren de verschillen klein.

Opvallend waren de matige prestaties van de Canadees Jeremy Wotherspoon. De viervoudig wereldkampioen, die op de vier ritten geen enkele podiumplaats bereikte, zei zich geen zorgen te maken vertrok desondanks optimistisch naar de Verenigde Staten. ,,Mijn zelfvertrouwen lijdt hier niet onder. Ik heb de afgelopen weken keihard getraind. Dat gaat misschien wat ten koste van mijn fitheid op dit moment. Volgende week moet ik pieken en daarop is mijn voorbereiding afgestemd. Ik wist dat dat weleens ten koste zou kunnen gaan van mijn prestaties hier'', aldus Wotherspoon.

Zijn rivaal Wennemars over de favorietenrol tegen het ANP: ,,Eerlijk gezegd heb ik nog geen seconde bij de WK stilgestaan. Ik moest eerst deze wedstrijd winnen. Wat nu verder nog komt is alleen maar een bonus. Ik voel me pas sinds vier dagen optimaal. Ik denk dat ik die `piek' kan vasthouden.''

Wennemars en Nijenhuis waren gedwongen tot een skate-off, nadat ze eind december 2004 beiden waren gevallen bij de Nederlandse sprintkampioenschappen in Groningen. Gerard van Velde, Jan Bos en Jacques de Koning wisten zich daar toen rechtstreeks voor de WK te plaatsen. Dit drietal reed in Calgary in de schaduw van Wennemars. De Koning reed zaterdag op de 500 meter wel een persoonlijk record (35.41). De Amerikaan Joey Cheek won zaterdag het tweede sprintnummer (34.81).

Wennemars lijkt precies op tijd in vorm voor de WK. ,,Ik heb twee jaar lang alles gewonnen wat er te winnen valt. De laatste maanden was het allemaal minder. Bijvoorbeeld als ik zo'n jongens als Nijenhuis zag schaatsen dacht ik weleens: `heb ik dat allemaal nog in me'? Dat heb ik dus nog.''

De geboren Canadees Nijenhuis had weinig baat bij zijn thuisvoordeel in Calgary. ,,De baan was onherkenbaar'', verklaarde het sprinttalent zijn matige tijden. ,,Soms had ik het gevoel over een soort van glasplaat te glijden. Het ligt waarschijnlijk aan mijn manier van schaatsen dat uitgerekend ik er veel last van had. M'n stijl aanpassen is ook niet zo eenvoudig'', sprak de schaatser die als reserve naar de WK in Salt Lake City gaat.

Nijenhuis verloor op al de vier afstanden van Wennemars. ,,He really kicked my ass'', zei de tegenwoordig in Heerenveen wonende verliezer. ,,In normale doen had ik hem veel meer partij kunnen geven. Misschien is het wel mijn grootste tegenslag, dat wil ik niet ontkennen. Het was de zwaarste competitie die ik tot nu toe in mijn loopbaan meemaakte.''

Met spanning had de nederlaag volgens de verliezer niets te maken. Zijn coach Geert Kuiper noemde dit na afloop van de skate-off wel degelijk een mogelijke verklaring. ,,De trainer heeft vaak gelijk, maar deze keer niet'', reageerde Nijenhuis. ,,Wel voel ik me wat vermoeid en had ik de laatste dagen soms wat problemen voldoende te slapen. Waarschijnlijk is het vele reizen daarvan de reden.''

Bij de vrouwen kende Marianne Timmer een redelijke voorbereiding op de WK waar ze volgend weekeinde haar titel verdedigt. De beste Nederlandse sprintster eindigde zaterdag op de 1.000 als derde bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary. Timmer verspeelde op beide afstanden tijd op de buitenlandse concurrentes, van wie de Chinese Man Li Wang (vrijdag) en de Japanse Tomoni Okazaki (zaterdag) de 500 meter wonnen en de Italiaanse Chiara Simionato zich beide wedstrijddagen de beste rijdster op de 1.000 meter toonde.

In Salt Lake City reed de Amerikaan Chad Hedrick een toptijd (3.40,88) op de 3.000 meter. De regerend wereldkampioen bij de allrounders schaatste op de Olympic Oval een snellere tijd dan de Nederlander Gianni Romme in 2000, maar diens in Calgary gereden wereldrecord (3.42,75) blijft in de boeken staan. De race van Hedrick, die na een weddenschap met een Amerikaanse junior op het ijs was gestapt, betrof een trainingswedstrijd, die niet voldeed aan de eisen van schaatsbond ISU.