Perscircus rond Hirsi Ali

Voor de zekerheid heeft de woordvoerder van de VVD-fractie vast een Engelstalige boodschap op de voice-mail van haar mobiele telefoon ingesproken: ,,In case you have a request for miss Hirsi Ali, I would like to let you know that she doesn't give interviews or reactions.''

Het wordt naar verwachting een internationaal media-moment, de terugkeer van het ondergedoken Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, morgen in de Tweede Kamer. In een vanmorgen uitgegeven persbericht beschrijft de VVD-fractie hoe laat en waar de pers zich kan melden om `de terugkomst Ayaan Hirsi Ali' te verslaan. Het Kamerlid is sinds 2 november vorig jaar ondergedoken, nadat op het lichaam van de vermoorde filmer Theo van Gogh een brief was gevonden met daarin een doodsbedreiging aan haar adres.

Morgenochtend ontvangt VVD-fractievoorzitter Van Aartsen Hirsi Ali. Interviewen kan dan niet, het is een `beeldmoment': uitsluitend uitgenodigde en aangemelde fotografen en alleen cameramensen van NOS, RTL en SBS (dus zonder verslaggever en geluidsman) zijn welkom.

Bij het traditionele vragenuur 's middags zal Hirsi Ali voor het eerst weer in de plenaire zaal zijn. Daar zal Kamervoorzitter Weisglas enkele woorden aan haar terugkeer wijden, zo meldt Kamervoorlichting. Pas na de stemmingen in de Tweede Kamer, na het vragenuurtje, zal Hirsi Ali de (buitenlandse) pers toespreken. Volgens het programma zal Hirsi Ali daar haar terugkeer toelichten.

Over eventuele aangescherpte veiligheidsmaatregelen die met de terugkeer van Hirsi Ali gepaard gaan, wil niemand mededelingen doen. Toevalligerwijs valt de terugkeer van Hirsi Ali samen met scherpere veiligheidsmaatregelen in de Kamer. Ook bezoekers van de Kamer moeten zich kunnen legitimeren. Tevens moeten personen en hun bagage door detectiepoortjes alvorens zij het Kamergebouw in mogen.