Meisje Lizzy wil vermaakt worden

,,Vroeger dacht ik dat mensen konden zien wat ik dacht en dan kreeg ik een rood hoofd.'' De forse Loek Beumer kijkt er treurig bij; je kunt het je zo voorstellen, de vuurrode blos op die wat bolle wangen. Dat is de kracht van Als je blaft van Beumer & Drost – alles wat ze zeggen en doen is gek én geloofwaardig.

Een eindje verderop zit Erik Drost een krantje te lezen, op zijn schouder zitten de lippen van vlieg René van 't Hof geplakt. Met één klap van Drost is het verstilde moment voorbij en begint een wilde vliegenjacht. De mannen rennen door de deuren in de achterwand en als ze zijn uitgeraasd begint een volgende, wonderlijke scène, voortgestuwd door het `geluidsdecor' van Wim Conradi.

Een kip komt aanscharrelen op vuurrode pumps, het hoofd vol blijde verwachting. Ze kakelt van schrik als de haan haar versiert en bespringt. Ze baart een ei en een tel later wordt haar kop eraf gehakt. Zo is de wereld, tonen de heren. Het evenwicht van het bestaan is voor mens en dier een nooit aflatende balanceeract, en Beumer & Drost weten dat op intrigerende wijze duidelijk te maken, met hulp van Van 't Hof, de meester van het ontroerende gebaar.

Lizzy wil meer! is de eerste regie bij Artemis van Floor Huygen, die begin dit jaar het artistiek leiderschap van Matthijs Rümke overnam. Huygen is al meer dan twintig jaar actief in het theater, maar had niet eerder een eigen jeugdtheatergezelschap.

Eigenlijk is Lizzy wil meer! een duet tussen actrice en geluid, gebaseerd op gesprekken van radio- en theatermaker Lex Bohlmeijer met kinderen en met filosoof Henk Oosterling. In korte zinnen smelt het net afgestudeerde talent Lizzy Timmers de fragmenten aaneen in de gedaante van een achtjarig meisje. Ze vertelt over haar binnenwereld, over haar chronische behoefte aan vermaak en televisie. Op de bank zit componist Florentijn Boddendijk met zijn laptop. Lizzy huppelt om hem heen met een riem vol mobieltjes. Ze danst en zingt en giechelt.

Net als de tv op de achtergrond zapt Timmers van het ene verhaal naar het andere. Ze spreekt zichzelf tegen, kirt, begint opnieuw. ,,Je moet wel een tv nemen, anders kan je niet meepraten bij het kringgesprek.'' Dan valt ze plat op haar buik en drukt op de afstandsbediening. De geluiden van de programma's, Tell Sell, bingo, snookeren, zijn zó bekend dat beeld niet nodig is. Lizzy lacht om alles. Ze beweert dat ze ,,geen persoonlijkheid'' heeft en alleen maar tv wil kijken. Maar bijna onmerkbaar transformeert dit beeldbuismeisje in een fantasievol kind dat de tv-beelden omvormt tot iets nieuws en spannends. Timmers vermogen om vederlicht van gevoel naar gevoel te fladderen, past daar perfect bij. Ze schakelt zó makkelijk dat ze soms zelf wel een tv lijkt.

Voorstelling: Als je blaft door Beumer & Drost. Regie: Gijs de Lange. Vanaf 9 jr. Gezien: 16/1, Theater Bellevue, Amsterdam. Inl. 020-6164004 of www.beumerendrost.nl. Lizzy wil meer! door Theater Artemis. Regie: Floor Huygen. Vanaf 8 jr. Gezien: 15/1, Theater Artemis, Den Bosch. Inl. 073-6123223 of www.artemis.nl

    • Jowi Schmitz