Leger Israël krijgt vrije hand tegen Palestijnen

De Israëlische premier Sharon heeft het leger opdracht gegeven ,,zonder restricties'' actie te ondernemen tegen Palestijnse militanten, die met Qassamraketten en mortieren de Israëlische stad Sderot en nederzettingen in de Gazastrook beschieten. Sharon, die zonder zijn nieuwe vice-premier Peres te consulteren alle contacten met de Palestijnen heeft opgeschort, verwijt de zojuist gekozen Palestijnse president Mahmoud Abbas ,,geen vinger naar de terroristen uit te steken''. De Palestijnse aanvallen kunnen Sharons plan tot ontruiming van de nederzettingen in de Gazastrook in gevaar brengen.

De legertop in Tel Aviv voert beraad over twee opties: een grootschalige, militaire herbezetting van de Gazastrook langs de grens met Israël, of een aanhoudende reeks van kleinschalige acties met tanks en speciale eenheden in het noorden en zuiden om Sderot en Gush Katif (de nederzettingen) te beschermen. Sderot, waar vandaag uit protest wordt gestaakt en overal zwarte vlaggen hangen, werd vanochtend opnieuw bestookt met Qassamraketten na aanvallen zaterdagavond waarbij drie kinderen werden gewond. Drie van de zes slachtoffers van de Palestijnse aanslag van donderdag op de grenspost Karni kwamen uit Sderot.

De eerste, meest drastische optie van de Israëlische legertop behoeft de goedkeuring van Sharon, die daarover achter de schermen debatteert met de legertop, minister van Defensie Mofaz en de nieuwe vice-premier Peres. Het creëren van een lange `veiligheidscorridor' met zware middelen zou inhouden dat president Abbas geen ruimte krijgt zelf maatregelen te nemen. Ministers van de Arbeidspartij vinden dat Abbas de kans en de tijd moet krijgen zelf op te treden tegen de militanten. Anonieme ministers van deze partij vinden Sharon ,,te voortvarend''. Maar Sharon staat in eigen kring onder grote druk om Sderot en de nederzettingen te vrijwaren van raket- en mortieraanvallen.

Abbas, die zaterdag werd beëdigd als president, deed een dringende oproep aan alle Palestijnse organisaties het geweld te staken. Als leider van de overkoepelende Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO had hij de hand in een ongebruikelijk harde verklaring van het uitvoerend comité van de PLO. Daarin werd van de Palestijnse groepen onmiddellijke stopzetting van gewapende activiteiten geëist, omdat die Palestijnse nationale belangen schaden. Hamas wees die oproep vanochtend af.

De Palestijnse president, die meteen onder zware druk staat van zowel Israël als de radicale organisaties Hamas en Islamitische Jihad, gaat naar de Gazastrook om te proberen een wapenstilstand te organiseren. De Palestijnse premier Qurie verweet gisteren Israël opzettelijk niets te willen doen om de situatie te kalmeren en terug te keren naar de onderhandelingstafel. De grote Israëlische kranten Yedioth Ahronot en Maariv hebben intussen Abbas al afgeschreven als een `partner voor vrede'.