Kunstschatten geroofd uit kerk Limburg

Uit een kerk in het het Noord-Limburgse Blitterswijck zijn kunstschatten geroofd uit de 15de tot en met 18de eeuw. Het gaat om onder meer om waardevolle heiligenbeelden, schilderijen en kandelaren.

De politie van de regio Limburg-Noord heeft de roof uit de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk zaterdagavond bekendgemaakt. ,,Uit het fotoalbum van de pastoor hebben we de indruk dat het gaat om veel unieke, onvervangbare stukken waarvan de waarde zich moeilijk laat schatten'', aldus een politiewoordvoerder. Wat er exact is geroofd moet blijken uit de goederenlijst die de pastoor bezig is op te stellen.

Kunstroven uit kerken zijn geen zeldzaamheid in het zuiden van Nederland. Vorige maand werden uit een kerk in het Brabantse Diessen schilderijen gestolen, die de drie staties van de kruisweg verbeelden. In mei vorig jaar werd een icoon gestolen uit een kerk in Den Bosch. Eind 2003 pakte de politie de dader op van een zestal inbraken in Brabantse en Limburgse kerken. Kerken zijn kwetsbaar voor roof, omdat ze zelden zijn beveiligd. Dat geldt ook voor de Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk.

De roof in Blitterswijck heeft vorige week plaatsgehad tussen woensdagavond en vrijdagmorgen, toen de pastoor de roof ontdekte. Alle waardevolle beelden en schilderijen bleken te zijn weggenomen, minder waardevolle gipsen beelden waren blijven staan. De dieven wisten binnen te komen door een klein raampje aan de achterzijde open te breken. Door het raam kwamen zij onder meer in de naastgelegen pastorie waar de kluis zich bevond.

De dieven hebben vervolgens geprobeerd om de kluis in de sacristie, waarin onder meer kostbare miskelken staan, open te branden. Overigens zonder succes. ,,De ramen waren bedekt met matrassen en stukken zwart plastic, waarschijnlijk om te voorkomen dat het licht in de kerk buiten te zien zou zijn'', aldus de politie-woordvoerder. De matrassen dienden mogelijk ook om het geluid van de snijbrander te dempen. Alle kunstschatten zijn door het achterraam de kerk uit gesmokkeld. Daar stond vermoedelijk de vluchtauto klaar.

De technische recherche heeft vrijdag meteen na de aangifte al sporenonderzoek gedaan in de kerk. Een oproep in een tv-programma van SBS6 gisteravond heeft enkele tips opgeleverd, waaronder ,,enkele waardevolle''. Vandaag is de politie begonnen met een buurtonderzoek.

    • Kunst