Haai van Damien Hirst naar Amerika

De haai op sterk water van de Britse kunstenaar Damien Hirst is verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar voor bijna elf miljoen euro. Dat meldt de Sunday Times. De haai van Hirst wordt algemeen gezien als het belangrijkste Britse kunstwerk van de afgelopen vijftien jaar.

Het werk, gemaakt in 1991, is verkocht door Charles Saatchi, de collectioneur en beschermheer van de Brit-art beweging, waartoe ook Hirst behoort. De verwachting is dat de Amerikaanse verzamelaar het schenkt aan het Museum of Modern Art (MoMA) in New York.

Saatchi betaalde zelf 50.000 pond voor de Australische tijgerhaai in een meterslang aquarium met formaldehyde. De nu 39-jarige Hirst maakte zijn The Physical Impossibility Of Death In The Mind Of Someone Living toen hij net van de kunstacademie af was.

De verkoop is een klap voor Tate Modern en zijn directeur Nicholas Serota. In oktober deed de Serota nog de een dramatische oproep aan kunstenaars als Lucien Freud, David Hockney en Damien Hirst om kunst af te staan, omdat het museum zich die niet meer kon veroorloven. Hirst zegde toe een werk te schenken.

De verkoop is tevens een volgende ronde in de strijd tussen Serota en Saatchi, in de jaren tachtig collega's bij de Whitechapel Art Gallery, nu botsende ego's. Eind november laaide de controverse op bij de interpretatie van een aanbod van Saatchi. Die meldde dat hij zijn collectie van 250.000 stukken, ter waarde van 200 miljoen pond, wilde schenken aan Tate, op voorwaarde dat de werken ondergebracht zouden worden in een nog te renoveren fabrieksgebouw op het terrein van Tate Modern. Serota zei daarop dat het aanbod slechts een bruikleen behelste. ,,Ik heb Saatchi duidelijk gemaakt dat het miljoenen zou kosten om de ruimte te renoveren, en dat we er bovendien al een andere bestemming voor hadden.''