Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

Economie Nederland op 20ste plaats in EU

Nederland is een van de slechtste regio's van de Europese Unie om in te investeren. Op een ranglijst van 25 EU-landen eindigt Nederland op een 20ste plaats.

Dat stelt het Britse adviesbureau Centre for Economic and Business Research (CEBR) vandaag na onderzoek. De Europese Unie werd onderverdeeld in 223 regio's. Vier van de twaalf Nederlandse provincies eindigden in de eerste helft. Het bureau plaatst Noord-Holland op nummer 87, Flevoland is tweede op 89, Utrecht staat op nummer 92 en Zuid-Holland op 107. De slechtst presterende Nederlandse regio's zijn Limburg (187) en Zeeland (194).

Het bureau heeft vooral gekeken naar de economische groei sinds 2000, de toekomstige groeiverwachting tot 2007 en factoren zoals de hoogte van de opleiding van de bevolking.

De beste regio's voor investeringen liggen exclusief in Oost-Europa, meent CEBR. Op de eerste negentien plaatsen van de ranglijst staan allemaal Oost-Europese regio's van vrijwel alle EU-leden, zoals Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Polen, Letland en Litouwen.

Oost-Europa domineert ook de ranglijst van 25 EU-landen met de beste economische omstandigheden. Bij de eerste negen landen staan respectievelijk Litouwen, Slowakije, Letland, Hongarije, Tsjechië, Polen, Slovenië en Estland.

Deze rij wordt alleen onderbroken door Ierland, dat een vijfde plaats bezet en het hoogst geklasseerde West-Europese land is. Ook `hoog' staan Denemarken (10), Luxemburg (11) en Spanje (12). Na Nederland (20) volgen Frankrijk, België, Portugal en Italië. Hekkensluiter is Malta.

Duitsland staat op de 18de plek, maar veel Duitse deelstaten scoren hoog op de lijst van regio's. Nederland heeft geen enkele regio bij de eerste 80, Duitsland telt er acht. De slechtste EU-regio voor investeringen is het Franse eiland Corsica.