Bush: volk stemde ook voor beleid Irak

Het Amerikaanse volk steunt het beleid van president Bush inzake Irak en heeft dat laten blijken door hem opnieuw te kiezen. Dat zei de president gisteren in een interview met de Amerikaanse krant The Washington Post ter gelegenheid van het begin van zijn tweede ambtstermijn, die donderdag begint.

Volgens de president is het ook niet noodzakelijk zijn kabinet verantwoordelijk te houden voor fouten of verkeerde beoordelingen voorafgaand aan de oorlog. ,,We hadden een moment van verantwoording, en dat wordt de verkiezingen van 2004 genoemd. Het Amerikaanse volk luisterde naar de verschillende taxaties over wat er gaande was in Irak, en ze keek naar de twee kandidaten en kozen mij'', aldus Bush.

Hij weigerde tijdens het interview, dat een half uur duurde en aan boord van het presidentiële vliegtuig plaatsvond, in te gaan op vragen over terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Onlangs zei de vertrekkende minister van Buitenlandse Zaken Powell dat het aantal Amerikanen in Irak nog dit jaar zal worden teruggebracht. ,,Ik ben realistisch over hoe snel een samenleving die werd gedomineerd door een tiran een democratie kan worden. En daarom ben ik geduldiger dan anderen'', zei Bush. De troepen zullen pas weggaan als de missie is afgerond.

Op de vraag van de krant waarom terroristenleider Osama bin Laden nog niet is gevonden, antwoordde president Bush: ,,Omdat hij zich verstopt.''