Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Weduwe laat Bob liggen

Rita Marley, de weduwe van Bob Marley, heeft ontkend dat zij de in 1981 overleden reggaester wil laten herbegraven in Ethiopië. Tegen de BBC verklaarde haar woordvoerder dat Rita Marley alleen heeft gezegd dat ze het mooi zou vinden als Bob, een fervent aanhanger van het rasta-geloof, te rusten zou worden gelegd in Ethiopië. Door rastafari wordt Afrika beschouwd als het beloofde land en de vroegere Ethiopische keizer Haile Selassie als de messias.

Rita Marley baarde afgelopen woensdag grote opschudding met haar vermeende plannen voor een herbegrafenis. Marley, een geboren en getogen Jamaicaan en een heilige in de ogen van zijn eilandgenoten, werd in 1981 bijgezet in een kerkje op een heuvel in zijn geboortedorp. Het mausoleum in Nine Mile, gelegen tussen hennepvelden midden op Jamaica, is een bedevaartplaats voor rastafari en een toeristische attractie voor liefhebbers van reggae.