Wattstax

Who's the black private dick who's a sex machine to all the chicks? Tienduizend vrouwen gillen het enige goede antwoord: SHAFT! De populariteit van Isaac Hayes (`Black Moses') kende in '73 geen grenzen, en zijn `Theme from Shaft' was een wereldhit. En eindelijk kunnen we het thuis ook bekijken, op deze film van het jaarlijkse Watts Festival. Jammer alleen dat we ons door zo veel commentaar van de zwarte man in de straat moeten worstelen, over `nigger' versus `whitey'. Relevant en terecht, maar meer muziek was leuker geweest.

Maar het geluid is onwaarschijnlijk fraai opgepoetst, en de dvd is alleen al het aanschaffen waard om de weergaloze en rillingen over de rug jagende uitvoeringen van `Respect Yourself' van de Staple Singers; `If Loving You Is Wrong (Then I Don't Wanna Be Right)' van Luther Ingram, en natuurlijk Isaac Hayes. Met het beroemde wucka-wucka gitaarintro (waar presentator Jesse Jackson hinderlijk doorheen kletst) en het triomfantelijke gebaar waarmee Hayes de lange cape van zijn schouders werpt om ons zijn met gouden kettingen getooide tors te tonen. Om dan eindelijk de eerste zin van zijn hit te zingen.

Regie: Mel Stuart

Warner Home Video 34997

***

    • Bart Jippes