Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Water- en gaskeuring samen

Het keuringsinstituut Kiwa heeft een principe-akkoord bereikt over een overname van het gastechnologiebedrijf Gastec uit Apeldoorn. Door bundeling van de certificeringsactiviteiten denken Kiwa en Gastec een grotere rol te kunnen spelen op de Europese markt. ,,Kiwa wil een Europees certificeringsbedrijf opbouwen en daar past Gastec prima in'', zegt B. Meekma, directeur Certifatie en Keuringen van Kiwa.

Het nieuwe bedrijf telt 560 werknemers en heeft een omzet van ruim tachtig miljoen euro. De aandeelhouders, commissarissen en ondernemingsraden moeten zich nog uitspreken over de overname. De aandelen van Gastec, dat zich toelegt op onderzoek, advisering en veiligheid van gasinstallaties, zijn nu nog in handen van de Nederlandse energiebedrijven. Kiwa, eigendom van de waterbedrijven, was van oudsher actief in de watersector, maar heeft haar activiteiten uitgebreid naar andere sectoren, zoals de bouw.

Kiwa-directeur Meekma acht het denkbaar dat Kema, de evenknie op het gebied van elektriciteit, zich bij de combinatie Kiwa-Gastec zal aansluiten. ,,In het huidige Europa zonder grenzen moet je voldoende massa en stevigheid hebben. Zelfs de combinatie Kiwa-Gastec is niet groot genoeg. Er zijn certificeringsbedrijven met een tien keer grotere omzet.'' Kiwa, dat al in meerdere Europese landen actief is, is in tegenstelling tot Gastec winstgevend. Gastec verkeert sinds de liberalisering van de energiemarkt in financiële problemen.