Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Volleybalbond zoekt coach met lef

Een gereputeerde buitenlandse coach voor het Nederlands mannenvolleybalteam lijkt te kostbaar te worden. Als alternatief circuleren namen van Alberda, Brokking en ook weer Blangé.

Er is veel talent, maar weinig geld. Dat maakt de zoektocht naar een gereputeerde buitenlandse bondscoach voor de nationale mannenvolleybalploeg er niet makkelijk op. ,,De nieuwe man moet ondernemend zijn en veel lef hebben'', zegt voorzitter Hans Nieukerke van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) met gevoel voor understatement.

Maar welke toptrainer hapt toe in geval de benaderde en zeer gewenste Zweedse kandidaat Anders Kristiansson bedankt, hetgeen op grond van de berichtgeving mag worden aangenomen. Zijn club Maaseik uit België zou hem niet willen laten gaan. Bovendien zou het de NeVoBo aan middelen ontbreken om zijn doorlopend contract af te kopen. De afwijzing is nog niet officieel, want Nieukerke hoort,zoals afgesproken, begin volgende week van Kristiansson of er onderhandeld kan worden.

En als de Zweed afziet van het Nederlands team, wie wil er vervolgens tweede keus zijn voor een armzalig salaris? Andere verlangde buitenlandse kandidaten zullen niet staan te trappelen. Uitgaande van dat negatieve scenario variëren nu al de alternatieve oplossingen van `misschien wel Joop Alberda' of `ik dacht aan Harry Brokking' tot `toch nog Peter Blangé'

,,Maar wat er ook gebeurt, het is uitgesloten dat we financiële risico's nemen'', verklaart Nieukerke. ,,De uitdaging voor de nieuwe coach lijkt me evident: een jong en getalenteerd team zo goed maken, dat sponsors weer geïnteresseerd raken. En daarmee heeft hij salarisverhoging geheel in eigen hand.''

Zo snel kan de aftakeling van de olympisch kampioen van 1996 gaan; het Nederlands team heeft in een tijdsbestek van achtenhalf jaar zo veel aan glans verloren, dat zelfs het vinden van een goede trainer een tour de force is geworden. In tussentijd zijn twee beheersstichtingen van de Nederlandse teams Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) en Pro-Volley failliet gegaan, waarna de nationale ploegen zijn teruggekeerd bij de NeVoBo, die momenteel doende is met de oprichting een topsportsectie.

Eigenlijk had de NeVoBo een bondscoach, omdat Bert Goedkoop nog voor de Olympische Spelen van Athene met Pro-Volleybal verlenging van zijn contract met twee jaar overeen was gekomen. Na het faillissement van Pro-Volley achtte de bond zich niet meer gebondenaan die afspraak en besloot het bestuur op zoek te gaan naar een nieuwe bondscoach.

De bond heeft zich daarin laten leiden door een een aantal internationals, dat desgevraagd heeft aangegeven van Goedkoop af te willen. Bij een peiling onder een zestal spelers kwam Goedkoops naam in meerderheid voor op de lijst 'ongewenste coaches'. Nieukerke wil daar desgevraagd niet op reageren. ,,Daar zeg ik niets over'', zegt de voorzitter, die het negatieve advies van spelers evenmin tegenspreekt.

Routinier Marko Klok was ook naar zijn mening gevraagd, maar hij had Goedkoop niet als 'ongewenst' aangemerkt, hoewel de libero evenmin tot de pleitbezorgers van de gevallen bondscoach behoort. De speler van VC Nesselande heeft een uitdrukkelijke voorkeur voor zijn clubcoach Peter Blangé, ook al heeft die te kennen gegeven nu nog niet in beeld te zijn als bondscoach. Klok: ,,Maar Blangé heeft bedankt voor een fulltime baan voor vier jaar; er is niet met hem gesproken over een tijdelijke rol als bondscoach.''

Volgens Klok is gelet op de beroerde financiële situatie een tijdelijke constructie bijna onontkoombaar. ,,De bond zal het niveau moeten bewaken en met een goede trainer moeten komen. En ik denk dat een fulltime coach moeilijk te vinden zal zijn, zeker voor dit jaar. In dat geval lijkt mij een dubbelfunctie van club- en bondscoach voorlopig de meest voor de hand liggende oplossing. En dan is Blangé in mijn ogen de geschiktste kandidaat.''

Bij Bert Goedkoop no hard feelings tegen opzichte van de bond, al verdient de manier waarop van hem afscheid is genomen niet de schoonheidsprijs . Goedkoop: ,,Ach, zo lopen zaken nu eenmaal. In december hadden de NeVoBo en ik al wederzijds besloten niet met elkaar verder te gaan. Ik vond het alleen vervelend dat mijn naam steeds werd genoemd. Gelukkig heeft de bond nu officieel wereldkundig gemaakt dat ik definitief niet terugkeer als bondscoach. Nee, ik had niet de indruk dat de spelers niet verder met me wilden. Als ik dat had gemerkt, zou ik na de Olympische Spelen al zijn gestopt.Tegenstanders heb je als coach altijd, maar er was in mijn ogen nog voldoende basis om door te gaan.''

Vanuit Italië meldt aanvoerder Reinder Nummerdor niet door de NeVoBo om advies te zijn gevraagd. Hij heeft zich wel verbaasd over de kandidatuur van Kristiansson, omdat de aanvaller de Zweed ziet als een prestatietrainer, terwijl volgens hem een opbouwtrainer gewenst is. Nummerdor: ,,Zelf had ik gedacht aan Harry Brokking of Joop Alberda, als hij wil tenminste.'' Wie er ook wordt aangesteld, Nummerdor zal dit jaar niet beschikbaar zijn, ook niet voor de EK in september. Hij neemt deze zomer een sabbatical na tien jaar onafgebroken een programma te hebben gedraaid.