Vijf shorttrackers beginnen EK slecht

De Nederlandse deelnemers aan de EK shorttrack zijn het toernooi in Turijn gisteren teleurstellend begonnen. De oorzaken: een schaats die spontaan doormidden brak, een been dat in een reflex te hoog en te gevaarlijk werd opgeheven en tegenstanders die eenvoudigweg te snel waren.

Voor vier van de vijf Nederlanders was de eerste afstand, de 1.500 meter, al na luttele minuten voorbij. Robbert-Kees Boer, Cees Juffermans, Niels Kerstholt en Melanie de Lange kwamen de series niet door. Alleen Liesbeth Mau-Asam bereikte de halve finales, maar sneuvelde daarin roemloos.

,,We hebben onszelf een betere start kunnen wensen'', zeiden de interim-bondscoaches Jan-Herman Mogendorff en Wilf O'Reilly in de Palavela-ijshal, waar volgend jaar Olympische Winterspelen plaatshebben.

De grootste malheur overkwam Robbert-Kees Boer. Toen hij in de finale van zijn serie wilde aanzetten, begaf zijn rechterschaats het. De ijzers moesten even later onder de boarding worden gezocht. De diskwalificatie van Juffermans maakte ook heel wat tongen los. Hij liet zich op de streep door twee tegenstanders verrassen en hief daarbij een been te hoog.