TPG wordt TNT: postbussen oranje

Postbussen zijn rood. Dat is altijd zo geweest. Net als de fietstassen van de bezorgers, en de bedrijfsauto's. Maar dat gaat veranderen. Vanaf volgend jaar worden de postbussen, -auto's en het uniform van de postbode in Nederland allemaal oranje. Het oranje van TNT, de naam waaronder post- en logistiekbedrijf TPG Post vanaf volgend jaar gaat opereren. Dat maakte het bedrijf gisteren bekend.

De twee andere divisies van het internationale concern TPG werken al onder dat merk. De groep wil zo de internationale herkenbaarheid versterken: TPG is actief in 200 landen en heeft ruim 160.000 medewerkers. Harry Koorstra, de bestuurder die verantwoordelijk is voor post, verklaarde gisteren: ,,Met TNT maakt dit wereldbedrijf nu ook gebruik van één sterk wereldwijd merk. De naam TNT maakt ons internationaal beter herkenbaar.''

Het overstappen op oranje betekent onder meer dat 19.000 postbussen, 40.000 sets kleding, en 3.000 bedrijfsauto van kleur moeten veranderen. Dat zal geleidelijk gebeuren over een periode van ongeveer drie jaar. Met het oog op de kosten zullen voor het omkleuren zoveel mogelijk ,,de natuurlijke vervangingsmomenten worden benut'', laat een woordvoerder van TPG weten. De geraamde kosten liggen volgens de woordvoerder tussen de 8 en 10 miljoen. ,,Dat is beperkt vergeleken met de jaaromzet van 12 miljard euro van onze groep.''

Deze periode is volgens TPG ook nodig om aan de omschakeling te wennen. ,,Hier in Nederland zijn we, onze medewerkers, klanten en ikzelf, sterk gehecht geraakt aan TPG Post en de kleur rood. Daar neem je niet zomaar afscheid van'', zegt bestuurder Koorstra.

De naamswijziging kan al rekenen op koninklijke goedkeuring. Koningin Beatrix heeft ingestemd met het predikaat 'Koninklijke' voor TNT Post in Nederland.

Koninklijke PTT Nederland, dat toen nog post en telecom in zich verenigde, kocht in 1996 het Australische koeriersbedrijf TNT. Na de splitsing in 1998 gingen de posterijen verder onder de naam TPG, een afkorting van TNT Post Group. Maar de merknaam PTT Post werd pas in 2002 vervangen door TPG Post.