Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Interview met Docters van Leeuwen over het vorig jaar opgerichte Financieel Expertise Centrum voor het bestrijden van criminele geldstromen. Verder vertellen vrouwen uit Congo over de veelvuldige verkrachtingen aldaar. Ned.1, 20.30-21.07u.

Buitenhof. Ondanks alle maatregelen van het kabinet heeft Nederland de snelst stijgende werkloosheid van de 25 landen in de Europese Unie. Wat gaat minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aart Jan de Geus (CDA) daaraan dit jaar doen? Ned.3, 12.08-13.00u.

DOCUMENTAIRE

Tegenlicht: Sahara express. Jonas en Roland uit Benin proberen Europa te bereiken. Ze moeten zich voortdurend verbergen en zijn bij elke etappe van de reis genoodzaakt mensenhandelaren en politieagenten om te kopen. Ze doorkruisen de woestijn samen met tientallen andere emigranten in de achterbak van een pick-up truck. Berooid worden ze 100 kilometer voor de Marokkaanse grens door de Algerijnse politie aangehouden. Europa hebben ze nooit gezien. Ned.3, 21.00-22.00u.

Het geluk van Nederland: Welke school. Zie tv-vandaag. Ned.3, 23.35-0.07u.

AMUSEMENT/SPORT

Superstars. Eerste deel van een serie programma's waarin vijftig Engelse sporters strijden om de titel Superstars Champion 2004. Met onder anderen de voetballers John Barnes en Bryan Robson en atleet John Regis. BBC1, 18.45-19.45u.

KUNST

R.A.M. Het kwaad in de kunsten aan de hand van filmfragmenten uit onder meer Apocalypse Now en Rocco e i suoi fratelli. Verder aandacht voor beeldend kunstenaar Kendell Geers, die de grenzen van het toelaatbare opzoekt. Hij plaste bijvoorbeeld in het Palazzo Grassi in het urinoir van Duchamps. Daarnaast de kunstenaar Ronald Ophuis, `chroniqueur van gruwelijkheden'. Ned.3, 19.25-20.30u.

Kunstpanorama: Huisgeheimen. In deze derde aflevering van een serie gaat het om de geheimen van een groot statig pand uit de achttiende eeuw in de binnenstad van Hoorn. Dirk Jan de Vries, hoogleraar aan de TU Delft, en historica Ileen Montijn analyseren het pand en de tuin en vertellen over de architectuur- en bewonersgeschiedenis. Ned.1, 23.30-24.00u.

FILM

Little Women (Gillian Armstrong, 1994, VS). De vijfde verfilming van de semie-autobiografische klassieke roman uit 1868 van Louisa May Alcott over de opgroeiende zusjes March en hun moeder in New England ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Romantisch, ouderwets, fijnzinnig feministisch, ironisch en stijlvol. Met verder onder meer Winona Ryder, Susan Sarandon. VRT, 13.35-15.05u.

Farishtay kifti rost/Angel on the Right (Djamsjed Oesmonov, 2002, Tadzjikistan/Italië/Frankrijk/Zwitserland). Consequent karige film speelt in een arm, winters-kaal Tadzjikistan. Bezorgde moeder lokt met een leugen haar zoon, een afgestrafte dief, terug naar huis. Ned.3, 14.00-15.30u.

Nothing But Trouble (Dan Aykroyd, 1991, VS). Idiote komedie vol studentikoze meligheid . Met Aykroyd zelf als een stokoude, moordzuchtige rechter die resideert op een autokerkhof, te midden van lompen en kermisattracties. Chevy Chase is diens geborneerde slachtoffer. Ook met Demi Moore, John Candy.Veronica, 18.55-20.30u., onderbroken door reclame.

Patch Adams (Tom Shadyanc, 1998, VS). Sentimentele Hollywoodbiografie over Hunter `Patch' Adams, de rebelse vader van alle `cliniclowns'. Met Robin Williams. Net5, 20.30-22.40u.

Tequila Sunrise (Robert Towne, 1988, VS). Aantrekkelijke thriller over de corrumperende vriendschap tussen narcotica-rechercheur Kurt Russell en de steenrijke, al dan niet gewezen heroïnehandelaar Mel Gibson. Michelle Pfeiffer is hun beider ideaal. Ook met Raul Julia. Veronica, 20.30-22.45u.

Where the Money Is (Marek Kanievska, 2000, VS/Duitsland). Verpleegster Linda Fiorentino vraagt seniele crimineel Paul Newman haar te helpen een bank te beroven. Sympathieke, nooit in Nederland uitgebrachte misdaadfilm flopte rigoureus. Ned.2, 22.20-23.55u.

The French Connection (William Friedkin, 1971, VS). Fameuze misdaadfilm, waarin schamele New Yorkse rechercheur Gene Hackman een drugslijn uit Marseille oprolt. Vooral bezienswaardig wegens raak getroffen `couleur locale' en een adembenemende, vaak geïmiteerde achtervolgingsscène. Ook met Roy Scheider, Fernando Rey. BBC1, 0.15-2.00u.

RADIO

OVT. Gesprek met maritiem historicus Robert Parthesius over de wrakken van de VOC-schepen die door de tsunami voor de kust van Sri Lanka verloren zijn gegaan. Verder onder meer een reportage over de geschiedenis van het computerspel naar aanleiding van het artikel Van Pong tot Playstation. Radio 1, 10.04-12.07u.

Opium. Pleuni Touw en Hugo Metsers vertellen over het toneelstuk Het kan weer vreemd gaan waarin zij samen een rol hebben. Tevens radiomaker Gerard Klaassen die voor het programma Andersdenkenden honderden Nederlanders aan een mild verhoor onderwierp. De meest spraakmakende gesprekken zijn nu gebundeld. Met live-muziek van Thé Lau. Radio 1, 19.04-20.00u.

Boekenwijzer. Anne van der Bijl over zijn boek Een leger van licht . 747AM, 22.37-23.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Adam in ballingschap. Tweede deel van hoorspel, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Joost van den Vondel (1587-1679). De tekst is, waar nodig, vertaald door de dichter Jos Versteegen met handhaving van rijm en metrum. 47AM, 23.00-0.02u.