Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage uit Banda Atjeh waar een team van Artsen zonder Grenzen door allerlei belemmeringen dagen later met hulpacties kon beginnen. Over de onmogelijkheden van de moderne hulpverlening. (Zie ook: Hollands Dagboek, pagina 43) Ned.3, 22.09-22.35u.

DOCUMENTAIRE

Natuurlijk: Waterlanders. In deze vijfde aflevering over natuurgebieden in Nederland gaat het over het behoud van de Peelvenen in Brabant. De Peel was vroeger een van de grootste Nederlandse hoogveengebieden. Ned.1, 16.15-16.40u.

Abroad again in Britain: Brighton Pavillion. Vanavond over het exotische lustoord, met hindoestaanse, Chinese en islamitische elementen, dat prins-regent George IV liet bouwen. BBC2, 20.10-21.10u.

AMUSEMENT

Lenette van Dongen. Registratie van het theaterprogramma met cabaretière Lenette van Dongen die op zoek gaat Jagadamba! Ned.3, 20.05-21.05u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Onder meer aandacht voor het verstrekken van anticonceptie middelen aan verstandelijk gehandicapten en de strijd tegen terrorisme. Ned.3, 21.05-22.00u.

Nachtwacht. Discussie over de stelling dat in België alleen arbeiders uit ontwikkelingslanden de gaten in de arbeidsmarkt kunnen opvullen. Met historicus Piet Emmer, filosoof Philippe Van Parijs en Gilbert De Swert van het Algemeen Christelijk Vakverbond. Canvas, 22.30-23.20u.

FILM

E.T. (Steven Spielberg, 1982, VS). Uiterst succesvol sprookje over de vriendschap tussen tienjarige Elliott en zijn buitenaardse tegenhanger in boze wereld der volwassenen kan worden beschouwd als Spielbergs persoonlijke psychoanalytische verslag van volwassenwording of als moderne variant van het Nieuwe Testament, maar het laat niemand onberoerd. BBC1, 18.45-20.35u.

The Talented Mr. Ripley (Anthony Minghella, 1999, VS). Flair in het oproepen van een visueel aantrekkelijke historische episode vormt belangrijkste troef van verfilming van Patricia Highsmiths gelijknamige roman uit 1956. Titelheld Matt Damon neemt in Italië de identiteit aan van de rijkeluiszoon die hij geacht werd naar New York terug te halen. Highsmiths subtiele subthema's – homo-erotiek, klassenverschillen – worden breed uitgemeten in wat uitloopt op een ranzige thriller. Yorin, 22.00-0.35u., onderbroken door reclame.

The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Coppola's monumentale sage van een maffia-familie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Ook met Robert de Niro, Robert Duvall, Al Pacino, James Caan. Net5, 23.10-2.55u., onderbroken door reclame.

Cold Comfort Farm (John Schlesinger, 1995, Engeland). Verfilming van roman (uit 1932) van Stella Gibbons is goedmoedige satire op de Engelse literatuur. Arm weesmeisje verruilt het Londen van de jaren dertig voor verblijf bij verknipte familieleden op vervallen boerderij. Ned.3, 23.30-1.10u.

Infinity (Matthew Broderick, 1996, VS). Door zijn moeder geschreven regiedebuut van acteur Broderick. Hij speelt ook zelf de hoofdrol in levensverhaal van de Amerikaanse natuurkundige Richard Feynman (1918-1988), dat de nadruk legt op diens liefdesaffaire met Arline Greenbaum (Patricia Arquette). Ned.1, 23.45-1.15u.

When the Light Comes (Stijn Coninx, 1998, België/Nederland/Duitsland). Door Jean van de Velde bewerkte memoires van eendagsschrijfster Heleen van der Laan leidde tot lauw soort keukenmeidenromantiek. Jongedame Francesca Vanthielen brengt op Spitsbergen een lange poolwinter door met pelsjager Joachim Król. Ned.2, 23.55-1.50u.

Children of a Lesser God (Randa Haines, 1986, VS). Indrukwekkende adaptatie van Mark Medoffs bekroonde toneelstuk (1980) over de liefde tussen de horende dovendocent William Hurt en de dove conciërge Marlee Matlin. Niet-drammerige analyse van vooroordelen jegens doven vormde, evenals de Oscar voor de debuterende dove actrice Matlin, mijlpaal in nog korte geschiedenis van internationale dovenemancipatie. RTL4, 0.10-2.15u., met reclame.

RADIO

Knetterende letteren. Gesprek over de literaire opvattingen van de onlangs overleden Amerikaanse essayiste Susan Sontag met schrijfster Wanda Reisel, schrijver/criticus Arie Storm en docent Neerlandistiek Thomas Vaessens. Verder aandacht voor de populariteit van de streekroman en de `vernieuwde dichter' Hans Verhagen. 747AM, 14.02-15.00u.

Mijn bedrijf: Het gerucht. Tweede deel van een hoorspelserie van Bert Kommerij over de ontwikkelingen binnen een klein bedrijf, gezien door de ogen van een conciërge. 747AM, 15.02-15.50u.

Opera live: l'Europa riconosciuta. Opnamen van de uitvoering van Antonio Salieri's l'Europa riconosciuta bij de heropening van La Scala in Milaan op 7 december vorig jaar. Radio 4, 19.30-23.00u.

Opium. Gesprek met Mariska van Venetië over haar boek Alles wat u beslist over Nederland moet weten met nuttige en nutteloze lijstjes, maar met gevoel voor historie en vermaak. Voorts Zita Bebenroth die negen jongeren over hun problemen, dromen en wensen ondervroeg en dit verwerkte tot de danstheatervoorstelling Boys & Girls, en dirigent Jurjen Hempel over de biografie van Eduard van Beinum. Radio 1, 19.04-20u.

Šimek 's nachts. Gesprek met psychiater Joop de Jong, voormalig adviseur van de wereldgezondheidszorg over zijn stichting Peace of Mind en oorlogen in derdewereldlanden. Radio 1, 0.04-1.00u.